В традиционната астрология има 12 знака - всички знаем за тях и можем да ги видим в нашата натална карта. Там те са подредени по двойки – егоистичният Лъв срещу алтруистичния Водолей, ранимите Риби срещу упорития Овен и т.н. Но има и 13-ти знак, който не всички астролози разпознават - и това е Змиеносец. Нека да разберем кога са родени Змиеносците (и защо не са в хороскопа)?

Какво е Змиеносец?

Слънцето навлиза в Стрелец около 21-ви ноември и всеки ден плавно преминава в знака Козирог, който достига на 21-ви декември. Но астролозите са доказали, че от 30-ти ноември до 18-ти декември Слънцето, по време на пътуването си от съзвездието Стрелец до съзвездието Козирог, се намира в съзвездието Змиеносец - и хората, родени на тези дати, всъщност носят знака на Змиеносец. Но не всички астролози приемат това сериозно - тъй като се смята, че пълноценният знак на Зодиака трябва да продължи около месец, но Змиеносецът продължава само малко повече от две седмици.

История на Змиеносеца

Точната форма на Змиеносеца е човек с жезъл със змия, увита около него. Същността на изображението е, че човек (който представлява лекар) контролира змия, която може да освободи както лекарство, така и отрова. В ръцете на умел лекар змията лекува, но в ръцете на невежа тя разрушава живота на хората.

Според митологията Змиеносец представлява Асклепий, гръцкия бог на медицината и лекарите. Веднъж Асклепий изобретил отвара от змийска отрова, която можела да даде на хората безсмъртие. Но богът на подземния свят, Плутон, помолил главния бог Зевс да унищожи тази отвара и да накаже лекаря. Плутон смятал за несправедливо някои хора да живеят вечно, а други да умират безмилостно. Тогава Зевс унищожил отварата на безсмъртието и заточил талантливия лекар в рая. Днес знакът на Асклепий - с преплетена змия - може да се види на много здравни организации (например върху логото на СЗО).


Какви качества има Змиеносецът?

Астролозите казват, че Змиеносецът притежава качествата както на Стрелец, така и на Козирог. От Козирог Змиеносецът взема увереност, активност и трудолюбие, а от Стрелец - дух на авантюризъм и непринуден дух. Ето защо мнозина наричат ​​Змиеносец вид идеал. Козирозите са свикнали да бъдат упреквани, че са безчувствени, а Стрелците, че са неподготвени за обвързване. Но в Змиеносеца всички качества на знаците са съчетани хармонично.
Змиеносецът е взел някои от уникалните си качества от своя прародител, бога на медицината Асклепий. Носителите на този знак са способни на безкористна помощ и винаги са пълни със свежи идеи, които могат да променят света.

Как Змиеносецът може да гледа хороскопа?

Змиеносецът не се взема предвид като независим знак на зодиака - но когато съставят хороскоп, астролозите разчитат и на неговата позиция. Когато астролозите съставят хороскоп за Стрелец, те виждат, че Слънцето е в Змиеносец - и дават прогноза, като вземат предвид как Змиеносецът влияе на планетите. Тоест хороскопът на Стрелец е подходящ за Змиеносец.

Възможно ли е да видите Змиеносец в небето?

Ако сте наблюдавали съзвездията от дълго време, лесно можете да намерите Змиеносец. Най-добре се вижда през лятото (ако живеете в Северното полукълбо) и зимата (ако живеете в Южното полукълбо).
От края на юли до началото на август Змиеносецът се вижда от вечерта до сутринта. Съзвездието се намира на север от Скорпион и на юг от Херкулес. Друга забележителност е най-ярката звезда на Скорпион - Антарес.
Змиеносецът също се отличава с множество кълбовидни купове. Чрез бинокъл те ще изглеждат като малки, но забележими клъстери от светлина. Все пак е по-добре да погледнете през телескоп - там тези зашеметяващи клъстери ще се виждат като „звездни градове“, състоящи се от хиляди звезди.