Ръчно изработената златна чанта от 1969 г. отдава почит на едно от най-великите дизайнерски произведения на Rabanne.

Пако Рабан може да напусна този свят през февруари 2023 г., но творбите на един велик артист никога не се забравят. Модна къща Rabanne и творческият ѝ директор Жулиен Досена отново направиха така, че да се говори за тях чрез последната си колекция SS25, която представиха преди няколко дни като част от Седмицата на модата. И това бе благодарение на един-единствен аксесоар, уникалната чанта Nano от 1969 г. - предмет, който отдава необходимата почит на огромния талант на дизайнера, този, когото Салвадор Дали смятал за равен на себе си, наричайки го гений.

Ръчно изработената златна чанта от 1969 г., която бе представена на модния подиум миналата сряда, е изисквала 100 часа работа в ателието на Rabanne от водещия френски бижутер Артюс Бертран и е на цена от 250 000 евро. В скорошна колекция на модната къща дебютираха още две чанти, изработени в специализирани работилници. Ръчно изработената стъклена чанта от 1969 г. е направена от топки от муранско стъкло. Тя е дело на стъкларската къща Venini, основана във Венеция през 1921 г., и е известна със своите мраморни ефекти, които сякаш пречупват цвета с едно докосване. Представена бе и ръчно изработена керамична чанта 1969 г., направена от керамични дискове от френското студио Astier de Villatte.

Роклята Paco Rabanne за Франсоаз Харди

През 1966 г. Пако Рабан създава колекцията си „12 неносещи се рокли от съвременни материали“. Този проект всъщност го прави известен като един от най-великите дизайнери на своето време, тъй като използваните в нея необичайни материали като метал и стъкло не са били употребявани по този начин преди. Сред тези творения е и най-скъпата рокля в света, която Рабан прави за модната икона Франсоаз Харди през 1968 г. Тя имала 1000 златни плочки и 300 диаманта, за да рекламира търговско изложение за бижута в Париж. Пристигнала е с брониран камион и с охранителен ескорт, а снимки, направени на улицата с тълпите зад нея, обиколили света.

Карди Би бе видяна да следва традицията и да носи златиста рокля от метал и ресни на шоуто на Rabanne за пролет-лято 2025 г. Джиджи Хадид също се присъедини към тренда. Хадид откри и ревюто на бранда.

В желанието си да почете това ценно наследство, преди няколко дни Досена представи трите емблематични чанти. 

   

Те ще бъдат достъпни за поръчка, разбира се, в модна къща Rabanne.

Нямаме търпение да видим кои звездни дами ще попаднат в списъка на притежателките на най-скъпата чанта в света само за 250 000 евро.