Балансът на раждаемостта в света се промени значително през последните няколко десетилетия. Раждаемостта в световен мащаб достигна рекордно ниско ниво. Според прогнозите на демографите такава разочароваща тенденция ще доведе до факта, че след 50 години населението на повечето страни по света ще намалее наполовина.

Все повече и повече жени днес правят избор в полза на образованието и кариерата, като отлагат бременността за по-късна дата - след 40 години. В този случай жените разчитат или на своите замразени след 35-годишна възраст яйцеклетки, или също на замразени, но дарени. Социалното дарителство също е много популярно днес. Така че в много европейски страни държавата плаща инвитро програмата за своите граждани, но яйцеклетките, които остават след програмата, пациентът трябва да дари на друга безплодна жена, която чака за програмата. Но шансовете за успешен резултат са минимални - както за жени, които използват своите замразени яйцеклетки, така и за жени, които получават замразени донорски яйцеклетки.

Според председателя на Службата за човешко оплождане и ембриология на Обединеното кралство, Сали Чешър, успешната бременност и раждаемостта от замразени яйцеклетки в Европа е около 2%. Жените, дори не подозиращи, че шансовете за успешна бременност са катастрофално малки, харчат десетки хиляди долари с надеждата да станат майка и не получават желания резултат.

Защо се случва това? Възрастта на която яйцеклетките, трябва да бъдат замразени, е един от най-важните фактори, влияещи върху успеха на програмата за IVF. Една жена може успешно да забременее и да роди на почти всяка възраст, само ако замразите яйцеклетките си до 30 годишна възраст, казва ръководителят на клиниката BioTexCom. Както знаем, често жените, решавайки да отложат бременността, замразяват яйцеклетките си за това след 35-годишна възраст. Експертите настояват, че това е лоша идея, тъй като шансовете за успешна програма с такъв материал са минимални. 

Много двойки от Европа, Америка, Китай, без да постигнат положителна бременност, отиват в Украйна. Търсенето на инвитро програми с донорски яйцеклетки се увеличава. И Украйна бързо разбра от какво се нуждаят безплодните двойки и как украинските лекари могат да превърнат мечтата им да имат дете в реалност. Алберт Точиловски, ръководител на Центъра за репродуктивна медицина BioTexCom:

„Нашата клиника работи гаранционно повече от 13 години. Връщаме пари, ако програмата се провали, така че е в мой интерес да се уверя, че пациентът ще получи положителен резултат с минимален брой цикли. Нашата клиника провежда програми с донорски яйцеклетки с най-високо качество - имаме огромна база данни от млади жени донори с висок AMХ, провеждаме програми със свежи яйцеклетки и всички наши донори отговарят напълно на всички медицински изисквания и стандарти."

Мотото на клиниката е, че абсолютно безплодие не съществува и лекарите от центъра наистина правят чудеса. Тук жени на възраст 50+ забременяват, тук семейство стават родители след 20 неуспешни опита за инвитро оплождане в други страни, а много дори стигат до втора програма след успешното раждане на дългоочаквано дете.

Днес, въпреки военните действия в Украйна, клиниката успешно продължава своята работа, стартира нови програми и екипът е винаги готов да отговори на всички ваши въпроси.