Предстоящата 2023 година ще бъде трудна във всички отношения, тъй като през следващите 12 месеца ще се смени кармичната ос на затъмненията. Именно кармичната ос на затъмненията е индикация за областите, в които ще настъпят големи промени и където Вселената ще насочи вниманието си. Например, през 2022 г. тя се премести по знаците на Телец и Скорпион, така че темите на годината бяха ресурси, самочувствие и финанси (Телец), както и военни дела, проблеми с наследството, заеми и емоционални привързаности, останали от миналото (Скорпион).

Любопитно е, че на 13 юли 2023 г. оста напуска знаците Телец-Скорпион и преминава в знаците Овен-Везни. Тоест, темата на годината ще се промени драстично в средата на лятото: светът отново ще направи квантов скок, когато Везните ще трябва да се сбогуват с остарелите връзки и работни договорености, а Овенът ще трябва да започне нови проекти и собственоръчно да изгражда пътя към собственото си щастие.

Кои са важните събития, които предстоят, и на кои дати ще се случат?

Основните събития ще започнат да се случват на така наречените междинни дати между затъмненията. Това са дните, които са на еднакво разстояние от пролетното и есенното затъмнение. През 2023 г. те се падат на:

- 21 и 22 януари (Новолуние във Водолей)

- 28 и 29 януари

- 5 февруари (Пълнолуние в Лъв)

- 28 април

- 18 юли (Новолуние в Рак)

- 25 юли

- 1 и 2 август (Пълнолуние във Водолей)

- 21 и 22 октомври

Най-вероятно през някой от тези дни внезапно може да ви бъде предложена финансова операция или сделка за покупко-продажба на имот. Също така може да възникнат тревожни ситуации, свързани със здравето (поставяне на диагноза, посещение на лекар, важна хирургическа операция). В живота ви може да се появи нова общност от хора (нови колеги, студенти, съученици, съмишленици).

Дати на затъмнение

През 2023 г. оста на затъмнението ще се премести от Телец-Скорпион към Везни-Овен. Това означава, че общата тенденция в света ще стане интересът към отношенията между хората. В края на краищата знакът на Везни традиционно отговаря за брака и работните връзки, за способността ни способността да бъдем дипломатични и да правим компромиси. И Овенът помага на човека да защитава своите интереси и да се самодоказва, да бъде лидер и да постига цели със собственото си усърдие.

Интересното е, че възелът от миналото ще премине през Везни, подсказвайки ни кои навици в отношенията ни с другите ни притесняват и кои хора е време да изоставим. Но възелът на бъдещето ще бъде в знака на Овен, което означава, че ще постави като най-важни собствените си интереси и ползи. Вероятно конфликтът на тези два знака може да доведе до поредица от разводи, уволнения и тежки семейни кавги. Това ще важи особено в дните:

- 20 април (Новолуние + затъмнение в Овен)

- 5 май (Пълнолуние + затъмнение в Телец)

- 14 октомври (Новолуние + затъмнение във Везни)

- 28 октомври (Пълнолуние + затъмнение в Телец)

Ретрограден Меркурий и ретроградна Венера

През 2023 г. планетата на комуникациите и споразуменията Меркурий ще бъде в ретроградна позиция 4 пъти: в началото на годината през януари, през май, през септември и накрая през декември. Интересното е, че това ще се случва само в позицията на ретрофаза в земните знаци, които отговарят за парите, храненето, здравето и кариерата.

Меркурий – като пратеник на боговете – изглежда предава послание на всички нас за важността на материалния свят през 2023 г. Следователно, когато Меркурий е в ретроградна позиция, можете да започнете да предоговаряте финансовите споразумения, да промените диетата си, дневния си режим. Ще може да създадете изгодни отношения с бивши работодатели. Бъдете особено внимателни в дните:

- 21 април

- 23 август

- 13 декември

Планетата на отношенията и финансите Венера ще бъде ретроградна в жизнеутвърждаващия и оптимистичен знак на Лъва. В гръцката митология Венера – известна още като Афродита – ви учи да обичате себе си и живота си. Смята се, че тази планета е отговорна за таланта на човека да направи живота си удобен, комфортен, красив и успешен.

Да, да, именно Венера ще ни научи през 2023 г. да преразгледаме отношението си към нашата сексуалност, гардероб/грим/прическа, креативност, интериор и декор на дома. Не се изненадвайте, ако на 23 юли и 4 септември внезапно усетите импулса да се обичате отново!

Плутон влиза във Водолей

През 2023 г., за първи път от 15 години, планетата на трансформацията и метаморфозата Плутон влиза в знака Водолей, където ще остане до 2044 г. Въпреки факта, че астрономите далеч не смятат джуджетоПлутон за планета, в астрологията именно неговата промяна на знака води до най-големите промени в общественото съзнание.

Плутон във Водолей ще донесе глобални промени в интернет технологиите, разбирането за свобода, а също така ще преобрази мечтите на всеки човек. Това, което ви се е струвало важно преди 2-3 години, ще загуби абсолютно смисъл – Плутон във Водолей ще ни донесе съвсем различни представи и мечти за по-добър живот! Например, през последните 15 години Плутон беше в Козирог и направи важна темата за кариерата, социалния и обществен статус. А Плутон във Водолей ще направи социалните връзки на хората важен ресурс: статусът ви няма да има значение, ако нямате авторитет в интернет. Условно социалните връзки ще бъдат заменени от влиянието в областта на информационните технологии. Най-модерните и прогресивни ще бъдат хората, които създават свои собствени общности и стават лидери на общественото мнение.

Казано по-просто, Плутон във Водолей ще промени вашата среда: ще създадете нови приятелства или ще спечелите още съмишленици. Концентрирайте вниманието си върху тези дати:

- 24 март

- 12 юни

Сатурн влиза в Риби

Планетата на кармата и ограниченията Сатурн навлиза в Риби през март 2023 г. до 2026 г., като ще постави максимален акцент върху дисциплината в областта на здравето и духовното израстване. Обикновено Сатурн учи на системно движение нагоре, а в знака Риби това движение ще бъде именно в области като имунитета, справянето със собствените страхове, психиката и милосърдието към другите. Звучи доста нееднозначно, но именно Сатурн в Риби ще покаже на всички ни връзката между мислите и имунната система. Всяко преувеличаване на негативните мисли и сценарии ще влоши устойчивостта на организма към вируси и психози.

Не забравяйте, че ако искате да култивирате от себе си човек със силен дух, това може да стане само чрез работа върху вашите собствени нагласи, идващи от вашето далечно минало. На датата, на която Сатурн навлиза в знака Риби, може да преживеете тревожна ситуация, свързана със здравето или психиката. Може да се случи събитие, което ще касае ваши възрастни роднини. Бъдете внимателни на тези дати:

- 8 март

- 29 ноември