Младата любов е магическо място, на което се създават някои много вълнуващи спомени. Емоционалната треска. Копнежът да бъдете заедно, когато сте далеч. Вълнението и нетърпението да видите любимия отново. Много е пристрастяващо и някои хора преследват това чувство през целия си живот. Искат да изпитват топлината на този огън от емоционална енергия. Но този огън не издържа особено дълго. Като големите звезди, те изгарят бързо и скоро угасват в черната дупка на болката и гнева. Други звезди, както и други видове любов, горят дълго. Те са стабилни в топлината и интензитета си.

Женените двойки, които остават заедно, са този вид звезди. Може и да не горят толкова ярко, но горят много по-дълго от останалите.

Как женените двойки остават влюбени за дълго? Те са благодарни, че другият е част от живота им. Те не приемат любовта си за даденост. Всяко малко нещо, което партньорът им прави, е дар за тях. Никой жест не е прекалено малък, за да заслужи признателност, защото знаят, че тези малки неща са дребни проявления на любовта им един към друг. Всяка вечеря е банкет, независимо колко скромна или набързо приготвена е, защото е направена с любов и отдаденост към партньора. Всяка приключена домакинска задача задача е огромна тежест, която пада от раменете ви.

Когато сте благодарни, наистина оценявате малките неща, които някой прави за вас. Не се напрягате за малките неща и не се оплаквате, когато нещо не е напълно перфектно. Вие сте благодарни от все сърце за всяко нещо, което партньорът ви прави за вас, семейството и приятелите ви.

Тези малки жестове на любов и отдаденост всеки ден добавят гориво към огъня на любовта ви. Те подхранват пламъците с малки жестове на милост, емпатия и прошка. Лесно е да поставите дървото в огъня, нали? Явно никога не ви се е налагало да поддържате огън посред жестока зимна буря. Когато простите и лесни неща станат трудни, огънят се нуждае от най-много грижа. В пустошта да оставиш огъня да изгори означава смърт в някои случаи или измръзване в други. За една любовна връзка това може да означава едно и също.

Ако пренебрегвате огъня, любовта ще умре, докато бавно изгаря това, което я поддържа и накрая изгори напълно. Когато огънят угасне напълно, връзката се вледенява. Но вместо да изгубите пръст, губите парче от сърцето си, което няма как да си върнете обратно.

Също като лагерен огън в мрака на пустошта, трябва да подхранвате огъня на връзката си. Не я храните от страх или любов към пламъците, а в знак на благодарност към топлината и сигурността. Вие сте благодарни за светлината, топлината и сигурността, която ви дава. Когато храните огъня на връзката си и сте благодарни за това, което получавате, огънят остава жив и в най-тежките времена. Но ако станете мързеливи и небрежни, лесно можете да оставите огъня да изгори и когато угасне напълно, може и да не успеете да го разпалите повторно.

Животът ще ви донесе много бури, които ще опитват да угасят огъня. Можете да дадете от времето си, опитвайки се да запазите себе си и да оставите партньора си да се грижи сам за себе си или пък може да прегърнете партньора си, опитвайки да го стоплите и да споделите единственото одеяло, което имате. Ако искате обичта да остане за цял живот, тогава трябва да споделяте топлината и да се грижите за огъня заедно.

Когато сте истински благодарни за партньора си, ще правите жертви за него, вместо да го карате да се жертва за вас. Когато сте благодарни за партньора си, ще споделите оскъдните си запаси с него, вместо да ги трупате за себе си в напразен опит да оцелеете. Когато сте благодарни, осъзнавате, че сте по-силни заедно, отколкото по отделно и ще оцените факта, че партньорът ви остава с вас в трудностите. Може да го носите на гръб днес, но когато сте благодарни, знаете, че той утре ще е способен да носи вас.

"Не разваляйте това, което имате, желаейки това, което нямате; помнете, че това, което притежавате сега, някога е било сред нещата, за които сте се надявали." - Епикур