Нишестето образува защитен слой върху косъма, който го предпазва от накъсване и го прави по-здрав. Тайната на японките за здрава и блестяща коса се крие в оризовата вода.

Напоследък все повече древни тайни за красота стават вирусни в TikTok. Това се дължи не само на изпитаното им действие и проверката на времето, но и на факта, че са изключително полезни, икономични и лесни за приложение. Една такава тайна е оризовата вода, която придава на косата блясък и здравина.

Как да я приложите лесно? По-долу ще откриете всички ползи, както и стъпките, с които сами да създадете чудодейната формула, използвана от японките за богата, здрава и блестяща коса.

Ползите, които оризовата вода носи на косата. По-конкретно, тя е богата на:

1. Нишесте

Нишестето действа като защитен филм върху косата, предпазвайки я от накъсване и правейки я по-здрава. Освен това осигурява допълнителна хидратация, като прави косата по-еластична и мека, намалявайки нейното наелектризиране.

2. Витамин B7

Витамин B7 прониква в космените влакна и остава там дори след изплакване, като укрепва косата и я защитава до 2-3 дни след измиване.

3. Витамин B9 (Фолиева киселина)

Витамин B9 подпомага репликацията на ДНК и следователно формирането на нови клетки, стимулирайки растежа на косата.

4. Аминокиселини

Включително лизин — една от аминокиселините, изграждащи кератина, основната съставка за здравата визия на косата.

5. Минерали

Като калий и натрий, които регулират нивата на течности в тъканите и помагат за хидратацията на сухата коса.

Можете да приготвите своя собствена оризова вода с 5 лесни стъпки:

- Изплакнете една чаша суров бял ориз с обилно количество вода;

- Поставете ориза в купа и добавете вода на стайна температура, докато всички зрънца се покрият;

Разбъркайте ориза леко за около 2-3 минути, за да може зрънцата да освободят хранителните си вещества. (Ще забележите, че водата ще стане мътна);

- Оставете да престои 48 часа;

- След това отделете водата от ориза и я изсипете в стъклен съд. Оризовата вода е готова за употреба!