Често чувам от моите клиенти: „Моят мъж ми вика, той ме тормози, избухва и в тези моменти аз се свивам и се чувствам много нещастна. Какво да правя?”

Скъпи дами, според Мерилин Аткинсън, световноизвестен коуч, всички хора се разделят на два типа: пасивни (Бамби) и активни (Годзила). Пасивните мъже са милички и не викат, но и няма особена полза от тях. Активните мъже изкарват пари, отговорни са, силни, интересни, но имат два основни минуса: полигамност и чести избухвания. Днес ще поговорим само за избухването.

Когато той избухне означава, че е насъбрал доста стрес, хормонът кортизол е много висок в тялото му и той има нужда да го освободи.

Така че това, че той вика не означава:
- че не те обича;
- че иска да се раздели с теб;
- че наистина мисли всички тези гадни неща, които ти казва;
- че се радва на своя гняв.

Той просто изхвърля своя кортизол. Точка.

И докато вулканът избухва – остави го в това избухване и изчакай да му мине. Когато му мине, продължете все едно нищо не се е случило. Защото когато отминат гръмотевиците какво правим – нищо! Продължаваме си живота.

Разбира се можеш и да използваш това в своя полза. Например да му кажеш: ”Ти ми викаш и сега искам за компенсация да ми помогнеш с децата или да ме заведеш на почивка”. Вътрешно мъжете често се чувстват виновни и са склони да направят това, което искаме, за да ни дадат нещо хубаво от себе си.

Помисли коя си ти във вашето семейство: Бамби (мила, нежна, отстъпчива, пасивна, приемаща) или Годзила (силна, можеща, контролираща, активна, изискваща).

Ако си Бамби – тогава спокойно изчаквай и моля те, не го приемай лично. Той е извикал разни глупости и е забравил за тях, наистина не ги мисли и после съжалява за своето избухване. Защо продължаваш да въртиш сцената в главата си? Усмихвай се, прави своите неща и когато му мине, го покани на масата. И после в подходящия момент, когато се успокои, му кажи тихичко: “Наранява ме, когато викаш и се чувствам зле, бих се почувствала по-добре, ако изкараме тези почивни дни заедно с децата и отидем на ресторант за вечеря.” Повярвай ми, казано по този начин, той ще бъде благодарен, че му показваш ясно и точно какво може да направи за теб.

Ако си Годзила – тогава вероятно и ти обичаш да викаш и можеш да пробваш да го надвикаш, можеш да му предложиш да правите секс. Можеш да започнеш да го целуваш и този кортизол да прееле в адреналин и тестостерон, в тази ситуация сексът прекрасно отпуска. След като той свърши ще бъде като нов човек. Една хубава орална любов в този момент може да направи истински чудеса! И после все пак не забравяй да кажеш: “Скъпи, знам, че ти беше много хубаво. Искам и на мен да ми е хубаво… можеш ли утре да останеш с децата, докато аз отскоча на фитнес?”

Важно е мъжете да плащат някаква цена за своите избухвания. Жените често приемат той да се извини, да се оправдае или да го лишат от секс. Не го правете. Така губите и двамата. Той е недоволен, а ти си нещастна.

Научи се да получаваш полза от неговото избухване и следващия път преди да започне да вика, той ще си помисли хубаво и ще каже: “Каква ли цена ще ми поиска тя за това избухване?”.

Научи повече за мъжете и женското поведение на семинара “Гейши-1 - Щастлива жена”.