В терапевтичните групи, които водя, често се появява темата за раздялата и за последствията от нея. Как да срещна друг човек и да му се доверя, след като съм разочарована? Ще правя ли с някой друг толкова хубав секс? Ще се чувствам ли отново обичана? Тези въпроси, освен че показват страховете на хората, са и причините, поради които те са склонни да остават дълго във връзки, които са се изчерпили. Те са тези, които са поддържани единствено от навика. В тях липсва привличане и има разминаване на ценностите.

Как обаче да излезеш от връзка и да бъдеш цялостен и с висока енергия? Как да привлечеш в новата си връзка всички онези неща, които са ти харесвали в предходната?

-        Спомни си и запиши всички неща, които си давала във връзката си – любов, подкрепа, секс, грижа за дома, децата, които си износила и родила. Изчети списъка на глас и кажи: „Това, което съм ти дала, беше ценно за мен, дала съм ти го с любов.“ Усети благодарност в сърцето си за всички красиви мигове, споделени моменти, за хубавите неща между вас. Сега почувствай благодарност и за уроците, които са дошли в живота ти чрез този мъж. Трудностите са ти дали нови стратегии за справяне, показали са ти, че си по-силна, отколкото си очаквала. Чрез тях си израснала и днес си различен, по-зрял и по-можещ човек.

-        Изброй всички неща, които си получила във връзката си – може би ще се сетиш за блесналия поглед на мъжа до теб, за моментите, в които си се чувствала единствена и неповторима в компанията му, за страстта му, за децата ви или общите проекти, които сте имали. Изчети списъка като кажеш с любов и благодарност „Това, което си ми дал, беше ценно за мен. Благодаря ти за споделеното!“

-        Отговори за себе си на въпроса, кое е нещото, което ти беше изключително ценно в общуването с този мъж? Разговорите ви, силата на любовта ви, страстния секс? Има ли нещо, за което си си мислила, че никога няма да успееш да получиш от друг? Къде в тялото имаш особено усещане, когато си мислиш или говориш за това нещо? Може би ти натежава сърцето или усещаш празнина в областта на гениталиите? Вероятно точно това е мястото на енергийната връзка, която е нужно да прекъснеш с благодарност и любов. Можеш да визуализираш как я отрязваш или как я издърпваш и я връщаш към себе си все едно навиваш въженце.

-        Анализ на болката и прошка – тази стъпка е нужна, за да можеш да продължиш напред с цялата си енергия без да ти тежат обида, гняв и вина. С какво те е наранил твоят партньор? Какво си му причинила ти самата? Напиши тези неща на лист като започваш с „това, за което моля да ми простиш е…“. Продължи с „това, за което аз ти давам своята прошка е…“ Това е начин да помогнеш на душата си да се освободи от тези моменти на болка, на обида, на тъга. В противен случай все едно парченца от нея остават вплетени в тях и тя продължава по пътя наранена. Резултатът би бил, че няма да можеш да поканиш в живота си отново страхотния секс, усещането, че с някой се разбирате без думи, гледате в една посока и т.н.

В обобщение искам да ви напомня, че нагласата, с която вървим по житейския си път, определя това, което ще срещаме по него – ако вярваме в любовта и във възможността да я имаме в живота си, тя ще ни чака зад ъгъла. Ако сме с настройката, че всички мъже са използвачи, които създават проблеми, то срещите в живота ни ще дават потвърждение за това.  Затаеният гняв, преглътнатата болка, носената омраза могат да отровят в зародиш и най-красивото чувство. Любов се печели с любов. Пожелавам ви я!

С обич, Наталия