Всеки иска да намери щастие и горчивата истина е, че никой не знае как точно да го направи. Но благодарение на учените, има отговор на този все по-неуловим въпрос. Изглежда, че разговорът с хора, които не познавате в обществения транспорт или на друго обществено място, е истински и лесен начин да станете малко по-щастливи. Ако винаги избягвате този привидно странен тип комуникация, може да е полезно да погледнете по-задълбочено какво казват специалистите тук.

Ще разгледаме по-отблизо изследването, за да се опитаме да разберем тази изненадваща връзка. Вярваме, че дори може да искате да обсъдите тази статия с непознат, след като я прочетете.

Същата история се случва всеки ден по света. Милиони хора бързат за работа, училище или за други места и се качват на автобуси, метро или влакове. Но дори да сме най-социалните същества на планетата, това не ни пречи да предпочитаме самотата и да се пренебрегваме. Дори когато седим само на сантиметри.

Това изглежда като парадокс и няма такъв, който учените са оставили незабелязан. Изследователи Никълъс Епли и Джулиана Шрьодер провеждат серия от експерименти, за да проучат този проблем. Когато молят пътниците да си представят, че разговорят с непознат по време на пътуването си, хората отговорят, че това може да е доста приятно изживяване. Но се страхуват да започнат разговор, тъй като смятат, че никой няма да иска да им отговори. Това явление се нарича плуралистично невежество и означава, че много хора могат да искат да предизвикат разговор, но мълчат, защото са сигурни, че другите няма да искат да участват.

Но ако знаеха, че грешат, щеше да има много повече щастие в света, казва същото проучване. И експериментите потвърждават това. По време на първия си такъв, Епли и Шрьодер молят няколко пътуващи в обществения транспорт хора да разговарят с всеки, който седи до тях. Във втората част им e казано да се насладят на самотата си, а в третата - да правят това, което обикновено правят.

След това всички участници са помолени да попълнят специални въпросници и да запишат своя опит. Те отбелязват колко се радват на пътуването и колко продуктивни са се чувствали докато е траело то. Според резултатите, хората, които са провели разговор с непознат, съобщават за „по-щастливо“ пътуване и по-добро физическо състояние от онези, които са били инструктирани да не разговарят с други хора. Всъщност, самотните хора са имали най-негативно преживяване.

Има много проучвания, които потвърждават това. Например, тези изследователи са открили, че хората, които са провели кратък разговор с бариста в кафенето, се чувстват по-щастливи от тези, които бързат и са напуснали веднага след като са получили поръчката си. Те обясняват, че кратките разговори с непознати създават чувство на принадлежност и това води до увеличаване на щастието.

Така че, вярваме, че трябва да направим заключение. Изглежда, че трябва да забравим всички предразсъдъци към другите хора. Ако желаете да поговорите с непознатия до себе си - направете го. Това ще помогне на двама ви да станете малко по-щастливи.

А вие обичате ли да говорите с непознати или предпочитате да сте сами?