Денят след Димитровден почитаме Свети Нестор. Празникът още е известен като “Мишкин празник”, “Митляци”, “Пуганци” или “Пуганшляко” (“поганец” означава “езичник” и е табуирано название на мишката).

Според преданието мишките, змиите и къртиците изскочили от разпрания корем на един езичник, когото Св. Нестор или Мистор успял да победи в битката.

В иконите обикновено Св. Нестор бива изобразява като млад мъж с копие в ръка. Житието на свети Нестор е свързано с това за свети Димитър. Историята разказва, че Димитрий (Димитър) бил хвърлен в тъмницата на Солун, заради проповядване на християнство. Нестор, млад, с едва набола брада юноша, бил негов ревностен последовател. Междувременно цар Максимиан устройвал гладиаторски игри, в който прочут борец - Лий, се биел с християните, след което ги хвърлял отвисоко върху копия, обричайки ги на мъчителна смърт.

Подкрепен за желанието си от Димитрий, Нестор решил да се изправи срещу великана Лий, а Бог му дал сила да го надвие. Ядосан обаче Максимиан, заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитрий да бъде пронизан с копие в килията си.

На този ден се препоръчва да не се работи, за да не нападат мишки брашното и житото; да не се бърка в брашно и не се дава заем – също като превантивна мярка.  Жените не трябва да използват остри предмети, ножици и сечива, да не плетат с куки, да не шият с игли, "за да не косят мишките посевите с острите си зъби".

Друго поверие разказва, че ако на днешния ден вали сняг, това е добре за пчелите и меда. 

Екипът ни честити празника на всички, които носят името Нестор и всички негови производни! Бъдете здрави, щастливи и успешни!