Колко пъти си чувала мисълта, че за да бъдеш щастлива, трябва да започнеш от себе си. Колкото и клиширано да звучи, това си е чистата истина. И е едно от най-трудните неща. 

Всеки ден социалните мрежи и медиите те "бомбандират" със снимки на това как трябва да изглежда идеалната жена. Обществото е определило едни норми на поведение и визия, които те карат да се чувстваш ненормално, ако не се вписваш в тях. Често, определяш себе си по начина, по който останалите гледат на теб, отдавайки прекалено много внимание на тяхното мнение. Това те превръща в роб на чуждото мнение, живеещ живота си в опит да направи всички останали щастливи. 

Ами ти? Ами твоето щастие? 

За щастие, има как да се спасиш от този порочен кръг и да се погрижиш за най-важния си човек, теб самата. Просто си спомни тези простички неща:

Не е нужно да следваш тълпата

Колко пъти си казвала или правила нещо, само за да угодиш на някого? Да бъдем харесвани е естествен човешки инстинкт и за това е толкова трудно да му се противопоставим. Но не невъзможно. Просто следващия път, когато трябва да избереш, избери да бъдеш вярна на себе си. Така, освен удовлетворението от себе си, ще си спечелиш и уважението на останалите, които дори да не са съгласни с теб, ще те уважават за това, че отстояваш мнението си. 

Бори се за това, в което вярваш

Колко често си се спирала да направиш нещо, защото си мислела, че не можеш да направиш промяна? Липсата на самочувствие е голям проблем за много дами, които вместо да се борят за това, в което вярват, следват общоприетите правила и норми. В подобни моменти се запитай, "Ако не аз, кой?", "Ако не сега, кога?" и не забравяй, че независимо колко малка си в сравнение със света, винаги можеш да го промениш към по-добро. Просто трябва да се бориш и да не се отказваш. 

Не позволявай на критиците да определят коя си

Хората винаги ще те критикуват. Дори да си идеална. Затова, вместо да се притесняваш за мнението им и да обръщаш внимание на критиката им, по-добре насочи вниманието си към себе си. Да знаеш коя си, какво искаш и как да го постигнеш обезсмисля всяка критика и негативно мнение. Когато се научиш да не обръщаш внимание на чуждото мнение ще откриеш колко по-лесен и щастлив може да бъде животът. 

Живей според своите собствени правила

Въпреки че света е дефинирал своите правила и норми, според които всеки човек да живее, това не означава, че трябва да ги спазваш. Изгради сама мечтания живот и му се наслаждавай, без значение какво мислят хората за теб. Ще получаваш критики, без съмнение, но в края на деня, чувството за неудовлетвореност е много по-страшно от понесената критика. Знай какво искаш от живота и се бори да го получиш!