Външният вид е първото нещо, което забелязваме у някогo. И да, макар и да не си признавате, съгласете се, че ако човекът срещу вас има специфичен белег или акне по лицето си, някак си инстинктивно и без да влагате лоши чувства, вие ще се отдръпнете от него... Замисляли ли сте се обаче какъв ефект би оставило това ваше поведение у същия този човек, който всеки ден води битка не само със себе си, но и с целия свят? Неприятно, нали? Живеещи в свят, в който ежедневно виждаме навсякъде около себе си само перфектни лица, преминали през кой знае колко много ретуш и прикриване на най-малките несъвлеършенства, всички ние поставяме хората с подобни проблеми под един общ знаменател на “неравностойни с нас”. Но само защото акнето не се смята за толкова сериозно заболяване, което да изисква лечение в специализирано заведение, означава ли, че не трябва да му обърнем нужното внимание? Даже напротив - то би могло да предизвика много по-сериозни и дълбоки социални и психологически ефекти, отколкото дори сме предполагали. Защо обаче се случва това и можем ли да направим така, че акнето да не се превръща в мълчалив унищожител на самочувствието ни?

Kогато акнето е нещо много повече от поредната пъпка... 

Нека започнем от самото начало – обикновено появяващо се в ранна тийнейджърска възраст, когато подрастващият е нито дете, нито възрастен, акнето засяга над 85% от хората след 12-тата им година. Да, точно тогава, когато по-сериозно започва да се изгражда самочувствието, появяват се първите любовни трепети и възприемането на личността от обществото е от първостепенно значение. Понякога всичко протича така, както трябва и след сравнително леко третиране всичко си идва на мястото и човек забравя, но в други случай акнето се оказва причина номер едно за сриване на живота на младия човек. И не, не говорим единствено за физическите белези, които остават от пъпките, но и за онази душевна болка, която се появява и взима връх. Налице се появяват проблеми като ниско самочувствие, социално оттегляне и опит да се прикрият от света, депресия и дори отказ от живота.

Тъмната страна, за която никой не говори

Да, акнето може и да не е животозастрашаваща болест, нито пък да осигурява физическо увреждане на тялото, но това не изключва факта, че това състояние на кoжата може да окаже огромно влияние върху психичното състояние на младия човек. Истинският проблем, за който никой не иска да говори, всъщност е неговият ефект върху психичното здраве. Акнето може да превърне човек в интроверт, в асоциална личност, което да желае единствено се изолира от света, да провокира жестоко отношение и чувство за малоценност, да предизвика тормоз от страна на другите деца, които да започнат да употребяват грозни и обидни епитети, заради факта, че не се вписва в общоприетата рамка. От своя страна, тормозът би могъл да предизвика спад на самочувствието и да направи така, че засегнатият тийнейджър да иска да бъде сам и да няма нуждата от приятели. Появява се чувството на непривлекателност, неудобство в собствената ти кожа, чувство "все едно си на ръба и няма изход", емоционално хранене, което може да отключи други сериозни здравословни проблеми. Част от момчетата дори пускат косата си дълга, за да могат да покрият с нея лицето си, започват да носят шапки и шалове, докато момичетата започват да носят по-тежък грим дори и през деня, за да прикрият пъпките, въпреки че са наясно колко много би могло да се влоши иначе тежкото им състояние.

Tака, във време, когато от особено значение е за всеки подрастващ млад човек да намери своята среда, в която да се развива и се превръща в уверен и щастлив възрастен човек, ниското самочувствие се превръща в бич номер едно за изграждането на тези връзки. Основната грижа е страхът от негативната и отхвърляща оценка която в по-редки случаи дори би могла да се развие в социална фобия. Наблюдават се случаи, при които децата отказват да ходят на училище, а вече работещите се притесняват да си търсят работа, заради предварителният страх, че няма да бъдат наети заради пъпките си.

Aкнето отключва стреса и депресията

Може би 90% от вас няма да ми повярвате, когато ви кажа, че акнето е една от водещите причини за появата на депресия при подрастващото поколение, но това наистина е така, за съжаление. Признаците включват както нарушения в настроението и поведенчески проблеми, така и загуба на апетит, спонтанен плач, който се появява без видима причина, чувство за недостойно положение сред обществото. И докато леката форма на депресия може да се прояви в социално отдръпване от връстници и близки, то тежките биха могли да предизвикат дори опити за самоубийство. От огромно значение е както родителите, така и учителите да вземат под внимание изрази от типа на “Не искам да ставам”, “На всички ви ще бъде по-добре, ако мен ме няма”, “Никой не го интересувам”, които са повече от сигурен знак, че нещо в ума на младия човек не е наред. Едно от последните британски проучвания по дерматология дава 65% по-висок риск от развитие на депресия при пациенти, диагностицирани с акне в последната година.

Всеки, който се е сблъсквал с неприятните симптоми на акнето, би могъл да потвърди колко тежък и стресиращ е животът му. Оказва се, че стресът също като депресията, може да провокира появата или да влоши още повече вече видимите акнеичните симптоми, нарушавайки метаболизма и предизвиквайки чувство на безсъние, потиснатост, раздразнимост, неудовлетвореност от собствения живот. Той може да се окаже виновник за предизвикването на ново възпаление или зачервяване, провокирано от освобождаването на кортизол, невропептиди и възпалителни цитокини, влияеши на мастните жлези. Придържането към балансирана диета, включваща консумирането на плодове, зеленчуци и висококачествени протеини, отказът от захар, кофеин, цигари и алкохол, както и активният начин на живот са от решаващо значение за запазване на спокойствието и контролирането на появата на нови пъпки. Така, веднъж попаднали в омагьосания кръг от натиска на околните, депресията и стресът, настанил се в живота им, много от засегнатите хора биват изолирани, имат проблеми с изграждането на интимни отношения, губят приятелства и най-вече – имат прекалено ниска оценка за себе си. Какво обаче следва оттук нататък?

Надеждата никога не трябва да се губи!

Да, макар и в този момент засегнатият от акне човек да си мисли, че нещата никога няма да се наредят и че това ще бъде борба за цял живот, това е единствено и само в главата му. Той трябва да знае, че не е сам! По света има стотици хиляди с неговия проблем, но нима те са спрели да живеят и са си казали “Това е, не мога повече!” Време да се предприемат и адекватните мерки, след които желанието за живот да се върне!  Да, никой не е казал, че ще бъде лесно - може да отнеме много време, седмици, месеци, дори години. Но вместо човек да си блъска главата и да си повтаря колко лош е късметът му, е важно да се посъветва с дерматолог и предприеме стъпки, за да подобри състоянието си.

Не само прикриването, но и лечението на възпалението е от особено значение, когато говорим за акне. Важно е продуктите да бъдат некомедогенни и с позитивен ефект върху кожата, като освен да я почистят и тонизират, да отстранят излишното омазняване, излишни мъртви клетки и да я подготвят за последващата грижа. Новата серия почистващи продукти на Eucerin® DERMOPURE е грижата, от която се нуждае всяка мазна и склонна към акне кожа. Отличаваща се с изключително трайния си ефект върху несъвършенствата, лекувайки корена на проблема, нейната тайна се крие в съдържащата се млечна киселина в продуктите, която отваря порите, докато амфо-тенсидите действат, като нежно премахват замърсяванията, излишния себум и грима.

Първа тъпка в третирането е правилното почистване с Eucerin® DERMOPURE Измиващ гел за лице, чиято цел е много нежно да отстрани излишния себум и замърсявания, кото са се натрупвали през целия ден. Следва почистване на грима и доза свежест благодарение на изключително недразнещата формула на Eucerin® DERMOPURE Мицеларен разтвор за лицеТоникът за лице Eucerin® DERMOPURE има за цел да отвори запушените пори, докато натуралните микрочастици на Eucerin® DERMOPURE Ексфолиращ гел за лице да подействат в дълбочина и премахвайки мъртвите клетки да подобрят цялостния вид на кожата. Серията предлага и Eucerin® DermoPURE Обновяваща грижа за лице, която включва Хидрокси комплекс, представляващ високоефективна комбинация от пилинг агенти Гликолова-, Салицилова- и Полихидрокси – киселина, подпомагащи обновяването на кожата, отпушването на порите и отстраняването на мъртвите клетки. Eucerin® DERMOPURE Стик-коректор за лице редуцира и прикрива несъвършенствата, Eucerin® DERMOPURE Матиращ Флуид за лице се грижи за отстраняване на излишния себум, а Eucerin®DermoPURE Интензивен Успокояващ Крем има за задача да облекчи страничните ефекти, предизвикани от медикаментите.

Да, безупречната кожа е идеал, към който всеки един от нас се стреми. Но макар, да е трудна за постигане, оказва се просто трябва да променим мирогледа си и да не позволяваме психиката ни да се срива, а винаги да сме позитивно настроени и с надежда, че всичко може да се поправи.