Случвало ли се е твоя приятелка да се промени, след като се омъжи? Може би е развила нови навици или пък сякаш характерът ѝ е станал по-различен? Най-вероятно си го забелязала, но няма причина за паника и обвинения. Защото това е съвсем нормално. Когато се омъжваме, ние не просто се вричаме и обричаме на един човек, а се приспособяваме към начина му на живот, както и той се нагажда към нашия. Затова и хората, които са от дълго време заедно, си приличат толкова много. На пръв поглед може да ти прозвучи странно и страшно, но е напълно нормално.

Защо бракът ни променя

Хората, които са постоянно заедно, няма как да не прихванат нещо от другия. Този „феномен“ се случва както при дългите връзки, така и при близките приятелства. При брака това важи с пълна сила, защото не само че се виждате всеки ден, но и сте си обещали винаги да бъдете един до други и да се подкрепяте. Съвсем естествено е да привнесеш аспекти от неговия живот в своя.

Малките неща

Първото нещо, което ще забележиш, е, че си започнала да звучиш като половинката си. Малките саркастични ремарки и изразите, които обича да използва, постепенно ще се появят и в твоята реч. Много години по-късно никой от вас няма да си спомня кой точно е измислил дадена фраза или ваша лична шега. Ако обърнеш внимание, ще забележиш, че и той е започнал да звучи като теб. По някое време ще започнете и да си довършвате изреченията.

Големите неща

С малките неща започват да се променят и някои от навиците ни. Например, ако той досега е спортувал активно, а ти не си голяма фенка на фитнеса, той може да поразвали режима си. Или пък ти да се нагодиш към неговия и да започнете да спортувате заедно. Начинът ти на живот ще бъде повлиян от предпочитанията, графика, здравето, характера, финансовото състояние и разбиранията на другия. Това може да е нещо прекрасно, но и нещо много страшно и трудно за приемане.

Когато ти дойде в повече – поговорете си

Помни, че всички тези принудителни промени плашат не само теб, но и твоя съпруг. Затова, ако нещо те тревожи или влудява, просто поговори с него, за да намерите решение. Недей да потискаш емоциите си и тайно да таиш лоши чувства. Ако той например е свикнал да оставя кухнята си в пълен безпорядък, поговори с него и предложи да се редувате в чистенето. Той няма как да знае, че нещо те притеснява, ако не го обсъдите (но без нападки и повишаване на тон).

Когато се свързваме с някого за цял живот, винаги е добре първо да поживеем заедно и да преценим дали можем да приемем неговия начин на живот, или сме толкова различни, че това би било един неуспешен експеримент.