Чудите се кои са нещата, които детето ви трябва задължително да знае, преди да тръгне на детска градина? Експертите се притичват на помощ! Ето няколко страхотни съвета за нещата, които трябва да им покажете, преди да постъпят в детската градина и да се отделят от вас за по-дълго:

Цветове, форми, числа, букви

Годината преди детската градина е времето, в което детето ви трябва да научи важни умения като например да проследява формата на буквите и цифрите върху хартия, да следва прости указания, да разпознава имената на приказките и да познава няколко песнички.

„Бих се възхитила, ако учениците идват в детската градина, познавайки цветовете, знаейки как да броят до 10 (и не просто да произнасят числата, но и да умеят да ги свързват – например да докосват петата играчка, докато броят, вместо да казват „1, 2, 3, 4, 5”, когато пред тях има само 3 играчки”, споделя Дженифър Кнопф, която списва блог за родители на деца в детската градина.

Добре е е родителите да четат книжки на децата им. Да им сочат думичките, докато четат, да ги учат да различават думите и буквите и да научат посоката на четене – или с други думи да придобият основни познания за книгите

Основни грижи за себе си

Важно е преди родителите да изпратят децата си на детска градина да ги научат на няколко основни умения като например как да връзват обувките си, как да ходят до тоалетна и прочие.

Социални умения

„Като учителка в детската градина съветвам родителите да се уверят, че предоставят на децата си достатъчно възможности да се социализират и да общуват в групи с деца. Може да е доста стресиращо за едно детенце да стане част от 20-членна група, особено ако това не му се е случвало преди”, споделя учителката в детска градина госпожа Майнър.

Двигателни умения и използване на учебни пособия

Давайте на децата си достатъчно възможности да се упражняват и да си „играят” с учебни пособия като лепило, флумастери, пластилин, ножички и прочие. Това не само ще даде на децата ви чудесни умения, но и ще им помогне да се фокусират повече върху процеса на научаване и работа.