Има неща, които не просто НЕ разбираш, а ти се струват свръх непонятни, до момента, в който... не станеш майка! Наблюдаваш останалите майки около теб и осъзнаваш много неща, едва когато ти самата станеш такава.. Ето ги и тях:


„Поспивай си, докато можеш!” Чувала си този съвет, нали? Тогава го прие с усмивка и някак на шега, но едва когато станеш майка осъзнаваш какво означава изтощение поради липса на сън. Среднощни ставания са неизбежни... Да, с времето идва и адаптацията, но няма какво да се лъжем - поспиването до обяд ще бъде изключение :).

Когато станеш майка, разбираш колко блажена е и 30-минутната дрямка през деня, защото в останалото време от денонощието ще си с поглед, вперен в мъничето.

Време за глезотийки, свободен час в усамотение или безцелно шляене по моловете - да, личното време за себе си се изпарява. Но нищо не може да замени миговете с малко съкровище, за което сте целия свят! И промяната на „аз” в „ние” не тежи, а напротив - кара те да се гордееш!


Не разбираш какво означава думата „често”. Когато приятелката ти каже, че сменя памперсите на бебето си често, всъщност ти не осъзнаваш колко е често това „често”:))). Непонятно ти е също как майките имат толкова силно развита майчинска интуиция, периферно зрение, бърза реакция. Как могат да предвидят, че малкото човече ще си изцапа новата блузка или ще падне? Всички тези отговори ще ги разбереш, когато родиш. Не разбираш защо останалите публикуват снимки във Фейсбук само на бебетата си, при това по 10 еднакви кадъра... Разбираш защо го правят, едва когато и ти искаш да се похвалиш на всички с малкото си
 съкровище и когато всяка снимка ти се вижда неповторима и искаш да я споделиш с всички.

 

Не разбираш също и защо, когато се видиш с приятелките си, те говорят само за това как бебето им е бутнало саксията или как е направило смешна физиономия. Описателни, впечатляващи се на дреболии? Е и ти ще си същата :). Ще разбереш, че когато в живота ти се появи малко човече, всяка негова реакция е безценна. Разбираш това едва, когато станеш майка!

Едва когато станеш майка ще преоткриеш и онези дребни, но съществени неща, които правят момента специален. Детски песнички, приказки, разходка сред природата... сякаш си припомняш детството, безгрижието и невинността! 



Не на последно място... магията! Когато станеш майка ще се върнеш към магията на детството - Дядо Коледа, феите, приказните герои и техните магически сили. Промените са изумителни! Разбираш за отговорността, която носиш, осъзнаваш своите приоритети, променяш целия си свят, но това става едва когато станеш МАЙКА! Списъкът е дълъг, но най-важното нещо, което осъзнаваш, е, че животът ти придобива нов, по-съдържателен смисъл.