„Аз съм артистка, животът е моето хоби.“

Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 година. Жизненият ѝ път приключва на 3 юни 2000 година.

Първата дама на българското кино остава завинаги в сърцата с ролите си във вечните български филми: Тинка в „Момчето си отива“, Лиза в „Крадецът на праскови“, Ирина в „Тютюн“, Жана „Инспекторът и нощта.“

Невена се превръща в най-желаната актриса на своето време, но докато професионалният ѝ път бележи успех след успех, личният ѝ живот е разтърсен от една изпепеляваща любов, която не намира щастливия си край.

„Тя беше толкова красива и земна, че дъхът ми спря. Още на първия дубъл се усети, че между нас прехвърчат искри. Мисля, че филмът „Крадецът на праскови” се харесва и днес, защото в него се разигра истинска любов, не само на екрана, а и наяве. Това беше една любов, каквато може да се роди по време на войната. Аз се разведох, но Невена не можа. Нейният съпруг бе с тежки сърдечни проблеми. Разводът щеше да го убие…“, казва Раде Маркович – актьорът, в когото Невена се влюбва по време на снимките на „Крадецът на праскови“.

„Да напиша книга за живота си? Не. Това биха били страниците на моята душа, а нямам ли още бели (страници), върху които искам да пиша? Това ли е причината… не знам и аз. Или действително аз знаех как да се държа пред хората, но онова, което е мой свят, мисля, че е много действително мое и няма всеки право да ми го докосне, да го пипне, да го помирише, да го вкуси… От къде на къде? Това е моят си живот”, споделяла самата Невена Коканова.