Ежедневно човек губи средно между 60-100 косъма. Това е нормата. Но какво да правим, когато тя драстично започне да надвишава тези показатели, а косопада се превръща в бедствие? 

Какво може да причини косопада?

- Студа. Често оставяме косата си на неблагоприятните сезонни промени, без да я предпазим, само защото не искаме да си развалим прическата. Студът е вреден за косата, защото от него кръвоносните съдове на главата се свиват, това вреди на правилната циркулация на кръвта, и като следствие започва сезонния косопад.

- Стрес. Това е една от най-честите причини за косопада – нервите, грижите и притесненията. Битовите проблеми, стресът на работа, караниците с роднините и като резултат цели кичури върху четката за коса.

- Недостиг на витамини. Много вероятно е бедствието с косопада да се дължи на липсата на витамини. Тогава е време да обърнем внимание на здравето си, тъй като приема на витамини не само ще реши проблема с косопада, но и ще подсили имунната система.

Тинктура от люта чушка

Едно от най-ефикасните средства при борбата с косопада е тинктурата от люта чушка. Тайната ѝ се крие в дразнещия ефект върху периферните нервни окончания на космените фоликули, което води до повишаване притока на кръв и косата започва да расте по-бързо. За целта може или да си я закупите от аптеката, или да си я приготвите сами вкъщи. Най-добре за косата ще е да не я използвате в чист вид, особено ако имате чувствителна кожа на главата.

Как да приготвите тинктура от люта чушка?

Една едра люта чушка се нарязва на ситно, изсипва се в буркан и се залива с чаша вода. Сместа се затваря с капак, поставя се на тъмно и прохладно място за 2-3 седмици. Тинктурата се втрива само в корените на косата, а не се нанася по цялата дължина на косъма, защото може да го изсуши излишно.

Няколко лесни и ефикасни маски за коса с люта чушка:

1. Смесете 1 с. л. тинктура от люта чушка с 1 с. л. масло: от канела, бадем, репей. Втрийте сместа в корените на косата за час и половина-два и след това отмийте.

2. Чудесна подхранваща маска може да си приготвите, като смесите масло от репей, сок от лук, мед, жълтък и тинктурата. Маската се оставя да подейства за два часа. При редовно използване на тази смес, косата ви ще спре да капе.

3. Друга възможна комбинация с подобен ефект е сок от лук, рициново масло, люта чушка, жълтък, коняк и мед. Маската се втрива и оставя да подейства за час и половина-два.