Компютри, смартфони, таблети и всякакви други смарт устройства вече са напълно нормални и необходими в ежедневието ни. Но днес, връщайки се назад във времето, установяваме, че първият компютър в света е използван доста по-рано, отколкото учените мислеха, предава Smartnews.bg. Разбира се, важно е да уточним, че става дума за аналог на днешното устройство.

Mеханизмът от Антикитера е антично устройство, предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на Слънчевата система. Той се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Те били намерени при претърсвания на останките от античното корабокрушение, проведени най-напред през 1900 г. и неколкократно повтаряни впоследствие. Компонентите и дисплеят на механизма предшестват познатите на науката подобни примери и технологии с повече от 1000 години. Той точно прогнозира лунните и слънчевите затъмнения, както и лунните и планетарни позиции.

Въпреки че не е създаден за съвременни цели, много хора наричат механизма от Антикитера "първият аналогов компютър".

Археолози и историци отдавна водят спор къде точно е направено устройството и от кого. Като се има предвид неговата сложност, някои експерти смятат, че той трябва да е повлиян поне от един от легендарните гръцки учени –  Архимед, Хипарх или може би Посидоний.

Днес нов анализ на диска, който бил използван за предсказване на затъмненията, намиращ се на гърба на механизма, добавя още една част към един от най-интересните пъзели в историята. Крисчън Карман, историк в Националния университет в Аржентина и физикът от Университета във Вашингтон Джеймс Еванс предполагат, че календарът на мистериозното устройство започва от 205 г. пр.н.е, точно седем години, след като Архимед е починал. Самото устройство има надписи на предната си част, като през 1970 г. изследователите са смятали, че те датират от 87 г. пр.н.е., но наскоро учените са установили, че има гръцки букви, което означава, че механизмът е от 150 – 100 г. пр.н.е.

Интересното откритие подкрепя теорията, че механизмът от Антикитера не се базира на гръцката тригонометрия, която не е съществувала в този период, а на вавилонските аритметични методи, заимствани след това от гърците.
Припомняме, че миналата есен беше проведена експедиция и започна първото системно научно разследване на мястото на корабокрушението, където е намерен механизмът. Следващата пролет то ще продължи.