Тъй като винаги, подкрепяме красотата и здравето, днес отново споделяме някои неизвестни факти за кожата и за това, което й вреди.

Прочетете за 25 неща, които не сте и предполагали, че вредят на кожата ви:

1. Едно от най-опасните неща за кожата на лицето е мръсната калъфка за възглавница. В нея се натрупват огромно количество бактерии, мръсотия и ваши собствени стари клетки. Това е истинска биологична бомба, затова не забравяйте да я сменяте поне веднъж на две седмици.

2. Постоянната смяна на козметиката за кожата е по-страшна от всеки филм на ужасите. Без да има време да свикне с един състав, тя трябва веднага да се адаптира към новия. Това е един лош начин да се сдобиете с алергии.

3. Предпазвайте кожата си от контакт с продукти за оформяне на коса. Те съдържат вещества, които не само запушват порите, но и на практика ги запечатват, като не позволяват на потта да се отделя свободно.

4. Прекалено честата корекция на веждите също може да доведе до увреждане на кожата. Издърпвайки косъмчетата, създавате микроранички, затова не забравяйте да се погрижите да избършете третираната зона с дезинфекциращ лосион след това. Също така не забравяйте, че раните трябва да имат време да заздравеят между процедурите.

5. Не съхранявайте дрехите си в пластмасови капаци или торбички. Да, може да ги спасите от прах, но кожата няма да ви благодари. Колкото по-дълго пластмасата и дрехите са в контакт помежду си, толкова повече вредни химикали проникват в тъканта, а там тя не е далеч до възпаления и други инфекции.

6. Мислете за слънчеви дни. Пътувате в автомобил (независимо дали сте шофьор, или пътник) и едната половина на тялото ви е на сянка, а другата - под палещите лъчи. Със сигурност сте използвали слънцезащитен крем, нали? И със сигурност знаете, че липсата му в този случай ще доведе до слънчево изгаряне?

7. Провеждането на задушевен разговор с приятелката ви по мобилния телефон може да се окаже голям проблем за здравето на кожата ви. Става въпрос за бактериите, които се натрупват по телефона. Не забравяйте периодично да избърсвате преносимия си „приятел“ с антибактериални кърпички. В края на краищата, в един ден той може да е бил къде ли не.

8. В нито един офис няма климатик, така че за да не превърнете кожата си в набръчкана султанка, се запасете с вода и овлажняващи кремове. Климатикът изсушава кожата ви по-добре и от сешоар.

9.Пасивното пушене не е по-добро от активното, то причинява същите бръчки, както и преждевременно стареене.

10.Откажете се от грима за няколко дни и дайте възможност на кожата си да диша и да си почине, за да предотвратите признаците на стареене.

11. Не забравяйте устните си. Те също се нуждаят от овлажняване и грижа. Използвайте специални кремове, а не просто тези, които можете да си набавите. Не бихте сложили крем за крака на бузите си, нали?

12. Не забравяйте да почистите слънчевите си очила. Бактериите, които се натрупват по тях, могат да причинят дразнене и обрив дори на носа ви.

13. Ексфолирането с восък е травмираща процедура, която изисква поне три седмици за възстановяване на кожата. Затова се опитайте да увеличите интервала между сеансите на епилация, за да нямате по-късно проблеми с враснали косми и други не особено естетични неща като акне например.

14. Скрабовете са скрабове, защото са твърди и са предназначени за ексфолиране на кератинизираните клетки, така че трябва да ги използвате рядко. В противен случай кожата все още не е имала време да се възстанови и вие просто ще я надраскате.

15. Прекомерното съдържание на сол в диетата ви води до нарушаване на водния баланс и следователно до изсушаване на кожата, която, подобно на нас, не може да живее без вода.

16. Не забравяйте да проверявате зрението си всяка година. За пореден път набръчквайки лицето си в опит да видите нещо важно, вие напрягате излишно лицевите си мускули и създавате нови бръчки.

17. Гладуването вреди на кожата ви също толкова, колкото и на стомаха ви. Липсата на витамини и минерали води до повяхване на тена и загуба на еластичност.

18. Дългият горещ душ може да е приятен за вас, но не и за кожата ви. Еластичните, обгарящи струи вода отмиват горния слой на епидермиса, което води до сърбеж, лющене и сухота.

19. Хлорираната вода в басейна е най-големият ни враг. Всички знаят това, но по някаква причина продължават да пренебрегват правилата за хигиена. Не забравяйте да си вземете душ след плуване, като използвате суперпенливи душ гелове и добър сапун.

20. Очевидно е, че да спиш с грим е най-лошият сън на всяко просветено момиче, но вероятно отново ще обясним накратко защо. Бактерии, запушени пори, възпаления, акне, прекалено много разходи за козметика и лечебни мазила.

21. Дехидратацията в съчетание с кофеина води до ускорено образуване на бръчки. Затова или пийте по 2 литра на ден, или се ограничете до една чаша кафе сутрин.

22. Изстискването на пъпките води до по-дълго време за оздравяване на възпалението. Освен това така „вкарвате“ бактериите, причинили омразната пъпка, още по-дълбоко в кожата, като внасяте инфекции, отколкото да дадете живот на друг проблем, който ще изскочи веднага след като старият се излекува.

23. Стресът е причина за появата на старчески петна и зачервявания. Разбира се, невъзможно е да го избегнете, но трябва да се опитате да го намалите. Ако ви бесява коллега, просто спрете да общувате с него!

24. Захарта, както и солта, е полезна само в умерени количества. Докато солта дехидратира, захарта влияе на колагена, който прави кожата стегната. Така че прекомерните количества сладкиши водят не само до наднормено тегло, но и до отпускане на кожата.

25. Заседналият начин на живот пречи на кръвта да се движи по вените ви, което означава, че кожата ви не получава достатъчно от нея. Така че изборът е ваш: редовен спорт и красив тен или обездвижени с акне и суха кожа.