Ние развенчаваме популярните митове за бактериите и съставяме списък на съставките, които не е необходимо да се мият преди готвене.

Всеки от нас е научен от детството си да мие ръцете си преди хранене и храната преди да я приготви. В първия случай няма какво да се спори, но вторият е многократно преразглеждан от изследователи.

Храни, които не трябва да се мият преди консумация:

1. Паста

Ако и вие вярвате в мита, че изплакването на пастата преди или след готвене е добра идея, тогава бързаме да ви убедим. Не бива да се надявате, че този лесен „трик“ ще предпази пастата от залепване. Както показва практиката, често се случва обратното и самата паста в крайна сметка изглежда преварена и губи вкуса си.

2. Гъби

Със сигурност вече бързате да спорите с нас: „Как може да не миете гъби, ако те са обективно мръсни?“ Ще отговорим: разбира се, трябва да се отървете от замърсителите, но обикновената вода ще бъде достатъчна за това. Факт е, че гъбите попиват течности като гъба, така че не трябва да се учудвате, ако след измиването им с химикали загубят ароматните и вкусовите си свойства, както и еластичността си. Освен това в измивните гелове няма нищо полезно за здравето ни, така че вода – и само вода!

3. Яйца

Много хора дори не осъзнават, че кокошите яйца са покрити с почти невидим филм, а черупката им има хиляди микропори, които предпазват белтъка и жълтъка от вредни бактерии. Тази плака може лесно да се повреди чрез измиване със специални продукти. Ето защо много лекари съветват да почиствате яйцата изключително от следи от изпражнения и мръсотия изключително с вода и непосредствено преди готвене.

4. Зеленчуци

Повечето опаковки със зеленчуци показват, че са готови за консумация. Вярвате или не е личен въпрос за всеки, но вероятно няма да сгрешим, ако приемем, че мнозина, ако не всички, предпочитат да изплакнат старателно магданоз, рукола, маруля, копър или лук, за всеки случай, преди да ги сложат в чиния. Отчасти това не е лошо, защото грижата за вашето здраве никога не е излишна.

Но все пак ви съветваме да не „сапунисвате“ зеленчуците твърде много, за да не загубят вкуса и сочността си. Използвайте естествени средства като оцет, сол и сода за хляб или просто изплакнете растенията под течаща вода.

5. Лук

Миенето на лук е безсмислено начинание, което губи не само препарат, но и ценното ви време. За да обелите лука, ще бъде достатъчно само да премахнете горния слой на кората, който предпазва зеленчука от вредни бактерии и микроорганизми. Що се отнася до специалния препарат, той може просто да влезе вътре и значително да увеличи шансовете за отравяне. Така че защо да поемаме риска?

6. Пиле и риба

Признайте си, вие също измивате ли старателно пилето или рибата си, преди да започнете да приготвяте обяд или вечеря? Изглежда, че тази точка е задължителна, защото все пак всеки от нас знае, че суровото месо съдържа доста бактерии, които трябва да бъдат премахнати. Въпреки това съвременните експерти са готови да спорят с тази „аксиома“.

Всъщност, когато започнем да мием пиле и риба в мивката, микробите не изчезват никъде, а напротив, разпространяват се по открити повърхности, например, като пръскат върху плота. След това бактериите се озовават върху други храни, съдове и прибори за хранене, като впоследствие причиняват чревни инфекции при хората.

Ето защо щателната термична обработка на месото е по-безопасен вариант. Използвайте го веднага след като започнете да готвите пиле или риба. И не забравяйте да измиете добре ръцете си след работа със сурови храни!

7. Червено месо

Ситуацията с говеждото, свинското и агнешкото е приблизително същата като с пилешкото и рибата. Въпреки това все още има един нюанс - и той е доста важен. Съвременните експерти отбелязват, че червеното месо (а именно неговите влакна) съдържа голям брой патогенни микроорганизми, които не само не се измиват, но и започват да се разпространяват по-активно. Затова придобийте навика да не оставяте месото да се размразява на стайна температура за дълго време и минимизирайте количеството излишна влага с помощта на хартиена кърпа или салфетка. И, разбира се, не забравяйте значението на термичната обработка.