В древните временa шестима светци се събрали, за да си поделят света. На Николай се падналите водите – съдбата му била да води кораби, да ходи по водата, да се носи по безкрайнтие морета. Той управлявай морските бури, урагани, течения и вълнения. Ето защо, на 6 декември рибари и моряци не плават в открито море, а организират различни тържества, събират се у дома със семействата си, приготвяйки богата трапеза, на която задължително има риба.
Това, разбира се, се прави от всички българи. Освен моряците и рибарите, на този ден празнуват и всички, носещи името на светеца и неговите производни.
Никулден е светъл празник с традиции, водещи началото си от миналото и продължили и до днес. Споменахме, че на масата трябва да има риба, обикновено, това е шаранът, тъй като според легендите, той е слугата на Св. Никола. Малко хора знаят причината за това. Веднъж покровителят на водите излязъл с лодката си в открито море. Извила се буря и лодката започнала да се пълни с вода, заради дупка на дъното й. Тогава Никола извадил един шаран от морето и с него я запушил.
По принцип, традиционният никулденски шаран се приготвя в тесто, пълнен със стафиди, ориз и ядки – ястието носи името „рибник”. Естествено, може да сготвите рибата и по друг начин, както ви харесва.
На този ден масата не се вдига, оставя се пълна до късните часове. Важна част от ритуала на Никулден е да не изхвърляте костите на шарана, а да ги закопаете в земята, да ги хвърлите в реката или да ги изгорите.
Св. Николай закриля семейството. Той е покровител и на добротата, и дома.
Честит празник на всички именници!