Много често ще си задаваш този въпрос, ако това е първа бременност за теб. Най-вероятно ще се чудиш, защо никой не те е предупредил, че нещо подобно може да се случва с теб.

После продължаваш напред и нямаш търпение на видиш човечето, което ще се появи на бял свят. Сигурни сме, че очакваш и онзи момент, в който всички неприятни симптоми ще изчезнат. Признай си, без да се страхуваш - има много неприятни неща по време на бременността!

Това, с което със сигурност си запозната, е сутрешното гадене, както и напълняването. Много рядко някой ни съобщава за сърбежа по кожата, подутите крака, затрудненото дишане, притискането на всички органи, болките, които приличат на предменструални, проблемите с бъбреците и какво ли още не. Истината е, че ако симптомите не застрашават пряко майката или бебето, много често се пренебрегват и никой не им обръща внимание.

Всички ни казват колко е хубаво и естествено в нас да расте дете, но когато се случи, се оказва, че не е точно така. Има толкова много неща, които ни се случват, а не сме подготвени за тях. А знаете ли за болките в гърдите, които ни съпътстват през цялата бременност? Има толкова много табута, за които не се говори. Тях описва авторката Нанси Ред, която се опитва да хвърли светлина върху всичко, което може да ни се случи.

„Винаги са ми казвали, че косата ми ще расте, а моята падаше. Миглите ми също! Случиха ми се толкова много неща, с които не знаех как да се справя. Оказа се, че поне 60% от жените изпитват същото.“ В своя труд тя се опитва да опише поне 40 неща, с които се е борила през този период.

„Най-голямата ми изненада беше колко много неща могат да ти се случат през тези 9 месеца. Повечето от нас са толкова съсредоточени в бременността си, че се срамуват да се оплачат. Но тук не става въпрос за хленчене. Наистина е стряскащо, а твоята най-важна задача като майка, е да бъдеш здрава - физически и психически“, казва авторката.

Самата тя попада на дискусии, в които бъдещи майки споделят за постоянно кървящи венци, загуба на обоняние, камъни в бъбреците, отслабване, растящи ходила, херния, крампи в мускулите и какво ли още не...

Има много неприятни неща, които могат да се случат, но никой не споделя за тях – най-ужасни са лекарските диагнози, от които нищо не разбираме. Проблемът е, че много лекари не желаят да обясняват, с което създават проблем. Изглежда, че бременните задават абсурдни въпроси, но истината е, че те наистина не знаят и имат нужда от информация, за да бъдат спокойни.

Според Ред, жените, които чакат дете се чувстват изолирани. За тези, които са ставали майки или чакат дете сега – колко пъти сте чувствали от околните нямото обвинение, че се превземате или твърде много се вглъбявате?

Бременните жени се чувстват изолирани, казва авторката. И с право!
Дали някой си задава въпроса, че жената се сдобива с ново тяло през бременността. С нов човек и с емоции, които не е способна да преработи.
Замисляли ли сте се върху този въпрос?

Никой не мисли за жената, която девет месеца не се чувства като такава!

Скъпи мъже, лекари и близки – бъдете по-благосклонни към дамите, които носят живот. Ако това се случваше с вас, щяхте да сте уплашени. Гарантираме!