Нощта срещу празника, който отбелязваме утре, е най-дългата в годината и е най-подходяща за правене на магии. Според народните поверия в нощта преди деня на Св. Анна най-лесно се хващат черни магии.

Според вярванията нощта, която предхожда празника, е време за магии, заклинания и прокоби. През нея вещици, магьосници и врачки установяват най-лесно връзка с дявола, мъртвите и демоните.

В часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили вещици, врачки и магьосници отиват на гробищата. Там те се събличат голи и с танц и шепот баят и „свалят“ месечината в сито. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото ѝ. Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, стада и чуждите ниви, като хвърлят развалени яйца и правят магии. Стопаните се предпазват, като палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от чесън, мазнина и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Смята се, че щом се забележи мушица, трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.