Лекарите предупреждават, че епидемия от дребна шарка се разпространява из Европа, в държави, където все по-малко деца се ваксинират. Някои от засегнатите държави са Франция, Германия, Полша, Великобритания, Швейцария, Румъния и Украйна.

Според данните от Европейския център за превенция и контрол на болестите от януари 2016 г. до ноември 2017 г. са регистрирани повече от 19 хил. случая на дребна шарка в Европейския съюз, като 46 от тези случая са завършили със смърт.

Най-много случаи има в Румъния, където болните са били 7759, 23 от тях са починали, след нея е Италия с 4775 случая и Германия с 898. Последната страна, която е сериозно засегната, е Великобритания, където избухна епидемия в началото на тази година и разболелите са над 100. Засега епидемия в България няма, но напомняме, че преди 8 години такава имаше и в нашата страна.

Основната причина за плашещите данни е отказът от ваксиниране, а лекарите припомнят, че дребната шарка е много заразна и лесно се разпространява в училищата, ако децата не са ваксинирани.

А защо толкова хора се отдръпват от ваксините?

В средата на 90-те години гастроентерологът Андрю Уейкфийлд публикува свое изследване в известното списание The Lancet, където твърди, че е открил връзка между комбинираната ваксина за дребна шарка, заушка и рубеола и развитието на аутизъм. Освен това според него ваксинираните деца по-често страдали от проблеми със стомаха.

По това време Уейкфийлд притежава патент за ваксини срещу дребна шарка, заушка и рубеола, които не са комбинирани. Така става ясно, че неговите изследвания са успешна манипулация срещу комбинираната ваксина. Независимо от това, хората в САЩ и Великобритания започват все по-рядко да се ваксинират, а всички са силно притеснени.

Учените започват да търсят каква е истината и подлагат проучването на проверка. През 1999 г. се публикува изследване, проведено с помощта на 500 деца. Връзка между ваксините и аутизма не е открита. Но за да са по-сигурни, 2 години по-късно учените провеждат ново проучване, този път с 10 000 деца. В Дания провеждат проучване с 537 000 деца, а във Финландия проучване с 535 000 деца. Не само, че никой не е могъл да възпроизведе резултатите на Уейкфийлд, но те дори не могат да намерят каквато и да е връзка между ваксините и аутизма.

По-късно от списанието The Lancet се отричат от проучването на Уейкфийлд и самите те го смятат за „погрешно“, тогавашният главен редактор д-р Ричард Хортън твърди, че адвокати, които водели дела срещу някои производителите на ваксини, са платили на Уейкфийлд, за да публикува подобно твърдение.

През 2010 г. на Уейкфийлд му отнемат разрешителното да практикува медицина, тъй като проучването му е нанесло огромни вреди върху детското здраве.

През 2011 г. се разбира, че от 12-те деца, споменати в проучването на Уейкфийлд, най-много 2 проявяват някакви симптоми на аутизъм, след като са били ваксинирани, а не 8, както твърди Уейкфийлд. Поне 2 от 12-те деца са имали проблеми с развитието, преди да бъдат ваксинирани, докато Уейкфийлд твърди, че преди ваксинацията са били напълно „нормални“.

Освен това се разбира, че нито едно от децата не е проявило симптоми на аутизъм, нетипичен колит и подобни в дните след комбинираната ваксина, а Уейкфийлд твърди, че 6 от 12-те деца са проявили симптоми на колит и аутизъм в дните след ваксинацията.

Въпреки че проучването му се оказва лъжа, вредата вече е нанесена и се забелязва отдръпване от всички видове ваксини.