Сред майките все по-популярна става идеята за организирането на детски рождени дни, на които всички подаръци са забранени. Според експертите тази тенденция може да има своите предимства и да научи децата на добър урок.

През последните години модата при детските партита се опираше на максимата – „Колкото повече, толкова повече!” Затова майките се надпреварваха коя ще купи по-голяма и завъртяна торта, коя ще измисли по-забавни игри, коя ще сервира най-вкусните лакомства. Но детските рождени дни не трябва да се разглеждат като огромни, изтощителни събития, в които трябва да дадеш всичко от себе си, за да задоволиш големите капризи на малките.

Този принцип e заложен и в тенденцията, за която ще ти разкажем. През последните месеци все по-популярни стават рождените дни без подаръци.

„В обществото ни все по-често битува идеята за минималистичен начин на живот, в който се задоволяваме с по-малко. Мисля, че идеята за рождените дни без подаръци отговаря на тази философия”, обяснява психологът Моник Робинсън. „По-малко подаръци означава, че домът е по-малко препълнен от ненужни „неща”.

Според д-р Робинсън родителите, които се спират на този подход, са избрали да дадат на децата си много добър урок. Тези партита ще ги научат, че не материалните неща ги правят щастливи. Най-важното при рождените дни е самото преживяване и спомените, които остават.

Но родителите трябват да вземат няколко неща предвид, преди да приемат тази философия. „Получаването на подаръци за рождения ти ден е наистина специално преживяване за децата (и за възрастните!)”, казва д-р Робинсън. „Децата на възраст между 3 и 5 годинки едва ли ще разберат този урок, затова сигурно ще се разочароват, когато разберат, че няма никакви подаръци.”

Експертите съветват тези партита да се организират за деца, които са много малки или достатъчно големи, за да научат урока.

„Друга добра идея е да предложиш на родителите на децата, които ще идват на рождения ден, да дарят парите за подаръци за благотворителна кауза.”

Подкрепяш ли такава идея и би ли имала ефект при твоето дете?