Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Преди 2 месеца загубих съпруга си. Не съм сама. Имам големи деца, но нямам почва под краката си. Самотата ме влудява. Търся алгоритъм за ново начало и създаване на нови контакти и връзки. Въпроса е как и къде??

 

С.

 

Здравейте, С.,

съжалявам за загубата на съпруга Ви и изказвам моите най-искрени съболезнования. Пишете, че имате големи деца, което значи, че сте преживели дълги години заедно и разбирам колко Ви е трудно сега да продължите живота си сама. Усещането си Вие описвате като „нямам почва под краката си”. Да, не е лесно след като дълги години сте живяла по един начин изведнъж всичко да се промени и е необходимо да знаете, че такава голяма промяна изисква време. Да се научите да живеете живота си по нов начин, с нова структура, с нови „правила” изисква не малко време и много търпение и е съвсем естествено да сте толкова объркана. Затова, като начало, бих Ви посъветвала да си дадете време. Време да потъгувате, да посвикнете да бъдете сама, време да се настроите да правите нещата сама, за себе си, време да почувствате живота си по нов начин.

Да, понякога в живота ни се случват събития, които не зависят от нас и които тотално го променят. Много често ние се съпротивляваме на промените, дразним се, плачем, сърдим се, но това не променя действителността.

Единственият начин е да приемем промените и да се научим да живеем по нов начин. Харесва ми Вашето описание на този процес: „търся алгоритъм за ново начало…”. Да, именно това е пътят: новите условия изискват от нас нови начини за справяне, нови начини да живеем. Знам и разбирам, че това не е лесно. Бих Ви препоръчала в този период да търсите по-често компанията на близките си. Това може да са Вашите деца, внуци, ако имате внуци, близки приятели, хора, с които се чувствате добре. Също така за Вас сега е много важно да се грижите за себе си. Грижете се за храната си, нека тя е пълноценна, разхождайте се много сред природата, ако имате възможност занимавайте се с градинарство, посадете цветя, други растения. Отворете стария тефтер с телефоните на съученици и приятели и им се обадете. Сигурно отдавна не сте се чували и виждали и съм сигурна, че срещите с тях ще са приятни.

Наистина не е лесно човек да се научи да прави нещата по нов начин и то във възраст, когато си мислим, че знаем и разбираме живота. Трудно е човек да е сам, когато винаги е бил заобиколен от хора, когато се е грижил за тях, когато е имало хора, които са се нуждаели от него. Усещането да сме полезни, да сме нужни на другите е много важно за повечето хора.

Мила С., идете при хората, намерете нещо, с което да сте им нужна и полезна. Можете да помогнете на съседката като останете с децата ѝ за няколко часа, на възрастната жена, която не може сама да си напазарува, можете да вземете куче от приют за животни и да се погрижите за него. Всички те ще са Ви много благодарни, а Вие ще си възвърнете радостта да сте полезна. Разбира се, аз не Ви познавам, не знам начина Ви на живот и това са само предложения, които Вие ще решите доколко и докъде да използвате. Алгоритъмът за новото начало ще е Ваш, с Вашите усещания, нужди и желания.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук