Според китайския календар 2016 ще бъде Годината на Червената огнена маймуна. Затова какво по-добро от това, да зарадвате децата и близките си с едни сладки новогодишни бисквити „Маймунки”. От Dama.bg сме избрали тази новогодишна рецепта специално за вас, за да украсите новогодишните трапези със сладки и много чаровни бисквити.

Ще ви трябват:

• 150 г краве масло;

• 4 яйца;

• 1,5 чаши брашно;

• 1 чаша захар;

• 1,2 чаши мляко;

• 0,2 чаши сладкарска сметана (може да я замените с кондензирано мляко);

• 0,2 ч. л. ванилин;

• шоколад;

• сладкарски топчета за декорация на сладкиши;

• глазура;

• сладкарска хартия за печене.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата в тенджера, добавете захарта и ванилина. Разбърквайте, докато се получи еднородна смес. Налейте в тенджерата студеното мляко и разбъркайте старателно. Поставете тенджерата на слаб огън и варете, докато сместа се сгъсти до консистенцията на сметана. Не забравяйте да разбърквате периодично. Отстранете от огъня и оставете да изстине.

Разбъркайте маслото и брашното и ги добавете в изстиналата яйчена смес. Трябва да се получи лепкаво и пластично тесто. Ако тестото е прекалено лепкаво, просто добавете още малко брашно.

Готовото тесто оставете за 15-20 минути в хладилника, след това разстелете с точилка на пласт с дебелина около 1–1,5 см. С помощта на формичка, трафарет или нож изрежете от тестото овал с „ушички” – основата за лицата на маймунките.

Загрейте фурната на 200°С. Пренесете личицата върху застлана с готварска хартия тава и ги поставете във фурната докато поруменеят. Извадете бисквитите и ги оставете да изстинат.

През това време разтопете на водна баня шоколада за украсата. Ще са ви нужни поне два вида шоколад – тъмен и по-светъл, които да разтопите в отделни купички. В едната купичка ще е само шоколадът, а в другата към шоколада добавете малко сухо мляко, кондензирано мляко или сладкарска сметана.

С помощта на шоколада украсете личицата, както е показано на изображението. А със сладкарските топчета за декорация на сладкиши направете нослето и лунички.

Оставете бисквитите да изстинат и да се стегнат.

Приятен апетит!