Замисляла ли си се каква част от живота си прекарваш в търсене на съвършенството?

Отличните оценки в училище, постигане на съвършеното тяло и намиране на идеалната работа, са само част от нещата, към които се стемиш през целия си живот. От друга страна недостигането на тези „заветни цели“ може да доведе до депресия и тревожност, да се отрази негативно на настроението ти и живота ти като цяло. Търсенето на съвършенство, те отдалечава от това, което всъщност си и ти пречи да приемеш истинската си същност.  Превъщаш се в човека, който „трябва“ да бъдеш, а не който искаш. Започваш да дефинираш себе си с постиженията си, вместо от вътрешните си желания, и нещата, които те правят щастлива. Запитай се,

Кой е човекът, който стои зад отличните оценки и изваяното тяло?

Нама как да стигнеш до тук без да допуснеш нито една грешка. А именно грешките са това, което определя личността, което ни прати такива, каквито сме.

Как се дефинира съвършенството?

В тълковните речници, думата „съвършен“ е определена както "нещо, което притежава само положителни качества". Недостатък пък е страна "неправилност, несъвършенство, недъг на организъм". Въпросът е как точно определяш своите неправилности. Ако твоята собствена цел е да имаш само отлични оценки и да бъдеш размер С, чудесно. Работи здраво и постигни целите си. Но се убеди, че това са твоите цели, а не тези на обществото. Защото, какво ще се случи, ако не си толкова добра по математика, колкото хората очакват от теб? Или не притежаваш стегнато тяло и плочки на корема? Ще те направи ли това по-малко способна от останалите? Ще бъдеш ли по-малко добра от тях? Не разбира се! Именно това, че допускаш грешки, ти дава възможността да се развиваш.

Вместо за съвършенство, бори се за баланс

Прави ли ти впечатление как на интервю за работа, всички обичат да говорят за силните си страни. Но, когато интервюиращият попита за недостатъците, тогава вече има проблем. Истината е, че в много от случаите, предимствата могат да бъдат и недостатъци, водещи до сериозни проблеми. Например, вършиш перфектно работата си… и често забравяш да се храниш или да се наспиваш. Затова, вместо да търсиш съвършенство в себе си, търси баланс. Да, чудесно е да се стараеш в нещо, но не забравяй, че си човек и е напълно нормално да допускаш грешки. Именно те ти помагат да растеш емоционално, да се променяш и подобряваш. Приемайки себе си, доверявайки се на инстинктите си позволявайки си да покажеш на света истинската си същност, ще откриеш щастието, към което всички се стремят. Така ще постигнеш вътрешен мир и спокойствие, все неща, много по-важни от съвършенството. Все пак

Ако някой е съвършен, то той би бил робот

Всеки човек се ражда със своите характерни черти, качества и желания. С времето се развива и превръща в това, което е. Ако трябваше да се определи съвършенството по един конкретен стандарт, който всички да следват, то тогава бихме се превърнали в роботи. Всеки допуска грешки и има своите недостатъци. Тези неща не могат да бъдат променени или изкоренени от някого. Затова, социалнтие стандарти за красота и начин на живот са напълно незначителни.

Всеки е различен, всеки има своите предимства и недостатъци, и това е прекрасно!