"Получихме средствата и вече имаме готови проекти за цялостно обновяване и изграждане на нови 70 квартални улици на територията на целия град", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия на тема "Зелени инвестиции-бизнес перспективи пред социалноотговорните компании".

"Заложили сме цялостна реконструкция на бул. "Владимир Вазов", кметът на "Подуяне" очаква този проект много отдавна", подчерта кметът.

Заложено е и разширяване и реконструкция на бул. "Монтевидео" в Овча купел, изграждане на ул. "Обиколна" в кв. "Дружба" и цялостни реконструкции, заедно с обновяване на трамвайните релси на бул. "Витоша" – от бул. "България" до Южния парк.

Фандъкова подчерта, че през тази година се завършва и системата за управление на трафика. С нея ще се позволява автобусите и тролейбусите да спазват максимално графиците си. Това ще ги направи по-удобни за хората, което ще ги стимулира да ги използват повече, смята тя.

"През 2019 година метрото ще заема 45% от дела на градския транспорт", посочи още кметицата.

"За много кратък период от време, за няколко години, успяхме да удължим метрото с над 20 км и това веднага даде своите ефекти", уточни тя.

Фандъкова добави, че с тези 21 км метро са спестени почти 2 млн. км годишен автобусен пробег.

По думите й с третата линия на метрото ще се достигне спестяване на 90 хил. тона вредни емисии на година и намаляване с 20% на трафика в районите, в които минава метрото.

"Над 450 хил. души дневно ще използват метрото. В момента 350 хил. души ежедневно използват най-бързия и удобен, и в същото време най-екологичен градски транспорт", коментира Йорданка Фандъкова.