Мечтали ли сте като дете да станете стюардеса и да летите по целия свят? Тази професия е истинско въплъщение на сила и елегантност. Но елегантно не винаги означава удобно и често жените трябва да жертват комфорта си заради естетиката. Трудно е да се намери друга професия, която е толкова е зависима от външния вид. "По дрехите посрещат" - това се отнася именно за стюардесите. Смята се, че техният външен вид трябва да внушава на пътниците спокойствие и увереност. Единственият проблем е в това дали стюардесите се чувстват комфортно и уверено в своята униформа?

Сингапурски авиолинии

Стюардесите на авиокомпанията носят вариант на традиционното азиатско облекло "саронг" - дълга пола, декорирана с автентични орнаменти.
Цветът му варира в зависимост от позицията: синьо носят обикновените стюардеси, червено - по-старшите. Мис Каролайн Падок, бивша стюардеса на една от търговските авиокомпании, коментира външния вид на стюардесите така: ”Елегантна ли е униформата? Да. Изглеждат ли стюардесите елегантни като лебеди, плаващи по летището и в самолета? Да. Бих ли искала да нося тази униформа в случай на инцидент? Не! Много по-трудно е да се маневрира в дълъг саронг, отколкото в панталони и сако."

За съжаление, елегантността на жените все още е поставена над нейната безопасност.

Тайландски авиолинии

Тайландските авиолинии станаха известни не само с високото качество на обслужване, но и с изключителната красота на униформите на стюардесите. Тяхното облекло е с нежни нюанси на лилаво, перлен блясък и "меко като коприна”.

Всички стюардеси имат и свежо цвете на ревера. По време на дългите полети тайландските стюардеси понякога сменят дрехите си, за да разнообразят атмосферата на борда.

Новозеландски въздушни линии

През 2010 година около униформите на стюардесите на авиокомпанията избухва скандал. Те са обвинени, че униформата обижда традиционната култура на маорите. Но в окончателния дизайн през 2011 г. дизайнерите въвеждат редица промени, съчетавайки съвременните тенденции с традиционните теми на Нова Зеландия.

За разлика от много други авиокомпании, стюардесите на Новозеландските авиолинии има избор: рокля, два варианта поли, панталон (и четири различни вида ризи и блузи). Те могат да се комбинират по техен избор, добавяйки и едно от трите сака по свой вкус.

Дубайски авиолинии

Униформата на стюардесите - тяхната "визитната картичка" - не се е променяла от 1997 г. насам, с изключение на малки подобрения. Жените носят костюм с пола в бежово, а за отличителен белег традиционно се считат червената шапка и шалче. Правилата да се носят тези аксесоари са много строги: шапката трябва да бъде точно два пръста над веждите, има и доста строги правила за носенето на шала. Излишно е уточнението, че униформата на мъжете е много по-универсална и гъвкава.

Британски авиолинии

Английските стюардеси могат да носят панталони - истински пробив в летателната индустрия. Всъщост борбата за тях е била доста сериозна: отнела цели две години на служителите, за да убедят, че стюардесите могат да избират равностойни на мъжете униформи. 83% от стюардесите настоявали за такъв вариант за " топлина и защита."

Представителят на профсъюза Мат Смит добавя: "Това не е просто победа на равенството между половете, тя е и победа на здравия разум." Трудно е да се спори.

Корейските авиолинии

За редизайн на униформите си през 2005 година авиокомпанията е избрала Джанфранко Фере, когото наричат още "италианския архитект на модата". Той е създал стилен ансамбъл, съчетаващ бяло, кремаво и небесносиньо. Стюардесите са по-скоро като екипаж на космически кораб, отколкото на самолет. И те също могат да носят панталони. Вярно, бялото не е най-доброто решение за тези, чието задължение е да сервират кафе.

Костюмите се допълват от бели и сини шалове (които не са най-удобния аксесоар за горещото време) и дълга фиба в косата, която има за цел да даде на костюма традиционен оттенък.

Банкокски авиолинии

Леки блузи с различни нюанси на синьо в комбинация с бели ивици освежават лицата на стюардесите и вдъхновяват спокойствие и увереност. С подобна комбинация от цветове и текстури дизайнерите означават небето и морето.

Френски авиолонии

Дизайнерът Кристиан Лакроа спазва принципите на лаконичност и сдържаност. Тъмносинята униформа с пола е допълнена от бляскавите щрихи на червен колан с голяма фльонга.

Авиолинии Skymark

Около униформите на тази японска авиокомпания също се разгоряха спорове. Стюардесите се оплакват от твърде късите поли. Този им вид, твърдят стюардесите, провокира пийналите пътници за сексуални намеци. В допълнение, сериозен проблем при възникнали аварийни ситуации биха били прекалено високите токчета. Като цяло, тази униформа е химн на непрактичността.

Индонезийски авиолинии 

Както и в Сингапур, стюардесите на индонезийските авиолинии носят саронг - дълга пола до глезените. Униформата е допълнена с голяма брошка и сандали на токчета. В общи линии, никак няма да е лесно на стюардесите да помогнат на пътниците в случай на опасност.

Virgin Atlantic

Ярко червените костюми на стюардесите шокират с цвета си. Да се носи тази униформа не е много приятно. Стюардесите многократно са се оплаквали на ръководството, че ярко червените обувки, които изглеждат толкова ефектни, всъщност са безкрайно неудобни, така че по време на целия полет дамите са принудени да търпят болката от мазолите, а прекалено твърдите яки се врязват в шията.

Jet Airways

Изненадващо, униформата на стюардесите от индийските авиолинии на Мумбай се доказват като едни от най-модерните, дори и по европейските стандарти. Черните панталони, скроени по модел на традиционните шалвари, изглеждат достатъчно удобни. Ярко жълтият цвят символизира индийското гостоприемство, а сакото е едновременно елегантно, необичайно и удобно.

Ако ви планирате скорошно пътуване със самолет, то не пропускайте възможността да се възползвате от най-добрите оферти за това тук