Днес ви споделяме историята на една майка. Сигурни сме, че нейният разказ ще се стори познат на много от вас:

„Първото ми дете беше на 18 месеца, когато ми се счупи една пломба. Не ме болеше особено, но зъбът ми беше чувствителен и направо ме влудяваше, затова няколко дни по-късно карах два часа и половина до родния ми град, защото си бях записала час при зъболекаря, при който ходех още като дете. Отидох при него, защото все още не бях ходила при друг зъболекар в новия град, в който се бях преместила преди 6 месеца. Освен това не се бях записала при нов личен лекар и едва наскоро бях започнала да търся нов гинеколог, защото исках да забременея отново. (Разбира се, бях открила педиатър и зъболекар за дъщеря ми още преди да разопаковаме кашоните в новия ни дом.)

Оставих дъщеря ми при майка ми и отидох при зъболекаря, който погледна архивите си и ми съобщи, че са изминали 2 години, откакто съм била на зъболекар. Само няколко месеца, преди да забременея с дъщеря ми. През това време бях толкова заета да се грижа за нея, че напълно съм забравила да се грижа за себе си.

Звучи ли ти познато? Сред майките в моя живот това е често срещано явление. Всички ние се грижим постоянно за здравето на децата ни – водим ги на лекар веднъж седмично, после веднъж месечно и когато станат малко по-големи – два пъти годишно. Тичаме при педиатъра веднага, щом вдигнат температура или се оплачат, че ги боли ухото. Водим ги на зъболекар редовно на всеки 6 месеца, ходим на специалист при всяко съмнение за проблем. Все пак те са под нашите грижи и е наша отговорност да бъдат здрави.

Но покрай това, ние често забравяме за нашето собствено здраве. Понякога може и да се довлечем до лекарския кабинет, ако видим, че с чакане проблемът не се оправя от само себе си, но винаги чакаме последния момент. Ако и ти често забравяш за собственото си здраве, откакто стана майка, ти предлагам тези лесни стъпки, с които да направиш здравето си приоритет, защото ти също си важна:

1. Запомни, че здравословното хранене и редовните упражнения са също толкова важни за теб, колкото и за децата ти. Не би хранила децата си с пържени картофи и не би ги оставила да се излежават по цял ден пред телевизора и то в продължение на цяла седмица (най-много един ден седмично, нали?), затова не го прилагай върху себе си. Купувай повече плодове и ти също яж от тях, вместо да ги пазиш за децата си. И намери фитнес програма (или спорт), който харесваш и който ще задържи интереса ти.

2. Когато си здрава, потърси за себе си личен лекар, зъболекар или конкретен специалист, който наистина харесваш. Ако имаш списък с лекари, на които се доверяваш, ще ти е много по-лесно да се справиш с всеки проблем и няма да го игнорираш до безкрай.

3. Отбележи си в календара посещенията, които трябва да правиш при лекаря си. Забелязала съм, че ако не си отбележа годишните прегледи, те изхвръкват от ума ми и не се сещам за тях с години.

4. Намери начин, с който да пребориш стреса. Майчинството е много тежка задача и е важно да откриеш нещо, което те успокоява. Независимо дали ще са срещи с приятели, масажи веднъж месечно или някакво хоби.

5. Запомни, че твоето здраве засяга както теб, така и децата и съпруга ти. Когато ти не се чувстваш добре, всички го усещат. За да можеш да се грижиш за децата си, трябва да се грижиш и за себе си.“