X

Онова, за което майките винаги забравят

от в 13:55 на 07.03.2017 в Всичко за теб | Семейство


Онова, за което майките винаги забравят

Онова, за което майките винаги забравят

Днес ви споделяме историята на една майка. Сигурни сме, че нейният разказ ще се стори познат на много от вас:

„Първото ми дете беше на 18 месеца, когато ми се счупи една пломба. Не ме болеше особено, но зъбът ми беше чувствителен и направо ме влудяваше, затова няколко дни по-късно карах два часа и половина до родния ми град, защото си бях записала час при зъболекаря, при който ходех още като дете. Отидох при него, защото все още не бях ходила при друг зъболекар в новия град, в който се бях преместила преди 6 месеца. Освен това не се бях записала при нов личен лекар и едва наскоро бях започнала да търся нов гинеколог, защото исках да забременея отново. (Разбира се, бях открила педиатър и зъболекар за дъщеря ми още преди да разопаковаме кашоните в новия ни дом.)

Оставих дъщеря ми при майка ми и отидох при зъболекаря, който погледна архивите си и ми съобщи, че са изминали 2 години, откакто съм била на зъболекар. Само няколко месеца, преди да забременея с дъщеря ми. През това време бях толкова заета да се грижа за нея, че напълно съм забравила да се грижа за себе си.

Звучи ли ти познато? Сред майките в моя живот това е често срещано явление. Всички ние се грижим постоянно за здравето на децата ни – водим ги на лекар веднъж седмично, после веднъж месечно и когато станат малко по-големи – два пъти годишно. Тичаме при педиатъра веднага, щом вдигнат температура или се оплачат, че ги боли ухото. Водим ги на зъболекар редовно на всеки 6 месеца, ходим на специалист при всяко съмнение за проблем. Все пак те са под нашите грижи и е наша отговорност да бъдат здрави.

Но покрай това, ние често забравяме за нашето собствено здраве. Понякога може и да се довлечем до лекарския кабинет, ако видим, че с чакане проблемът не се оправя от само себе си, но винаги чакаме последния момент. Ако и ти често забравяш за собственото си здраве, откакто стана майка, ти предлагам тези лесни стъпки, с които да направиш здравето си приоритет, защото ти също си важна:

1. Запомни, че здравословното хранене и редовните упражнения са също толкова важни за теб, колкото и за децата ти. Не би хранила децата си с пържени картофи и не би ги оставила да се излежават по цял ден пред телевизора и то в продължение на цяла седмица (най-много един ден седмично, нали?), затова не го прилагай върху себе си. Купувай повече плодове и ти също яж от тях, вместо да ги пазиш за децата си. И намери фитнес програма (или спорт), който харесваш и който ще задържи интереса ти.

2. Когато си здрава, потърси за себе си личен лекар, зъболекар или конкретен специалист, който наистина харесваш. Ако имаш списък с лекари, на които се доверяваш, ще ти е много по-лесно да се справиш с всеки проблем и няма да го игнорираш до безкрай.

3. Отбележи си в календара посещенията, които трябва да правиш при лекаря си. Забелязала съм, че ако не си отбележа годишните прегледи, те изхвръкват от ума ми и не се сещам за тях с години.

4. Намери начин, с който да пребориш стреса. Майчинството е много тежка задача и е важно да откриеш нещо, което те успокоява. Независимо дали ще са срещи с приятели, масажи веднъж месечно или някакво хоби.

5. Запомни, че твоето здраве засяга както теб, така и децата и съпруга ти. Когато ти не се чувстваш добре, всички го усещат. За да можеш да се грижиш за децата си, трябва да се грижиш и за себе си.“Теми   майки

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.