Един от най-популярните балнеолечебни курорти в България е Добринище. Намира се в Югозападна България и по-точно в Пирин. Освен уникалната природа, планините, възможността за каране на ски, чистия въздух, местните жители и самата обстановка, селището привлича туристи заради 17-те си минерални извора, с температура на водата 30-43 градуса. Разположен на 6 км от Банско, Добринище се счита за центъра на планински и ски спортове. Той очарова с природни феномени, автентичност, климатични условия, най-различни заведения и механи за развлечения на посетителите, модерния басейн с минерална вода „Римското банче”, който си е истинска атракция. Водопадът „Свети Никола” също има какво да ви предложи – красива гледка и вълнуваща атмосфера.

Какво друго може да разгледате там, освен минералните извори?

В Добринище е създадена единствената градина за еделвайси в България. Тя възниква преди около 30 години, а нейна горда собственичка е обикновена жена биолог, която обича цветята. Получила въпросните семена, жената ги засажда в дома си. Обикновено те цъфтели две години след засяването си, но тези се появили само година по-късно. Постепенно, цветята се увеличават. Развитието им стига до там, че цялата градина на собственичката им потъва в еделвайси. Наемат се работници, които да се грижат за тях, да ги хербаризират, но за съжаление неотдавна цветята започват да умират. Днес, има само няколко саксийки, които продължават да носят радост на хората.

Една от най-важните забележителности на града е църквата „Св. св. Петър и Павел”. Разположена е в центъра на Добринище и се счита за архитектурен паметник на културата.

Друг религиозен обект, който може да посетите, е манастирът „Св. Пантелеймон”, който се намира на 3км от града. Състои се от стопанска и жилищна сграда, черква и също е значим културен паметник.

Септември-Добринище е единствената теснолинейка в България. Тя може да ви разходи сред спиращата дъха природа на Пирин и Родопите. Пътуването включва преминаване през Велинград, Разлог и Банско, и се счита най-вълнуващата атракция сред туристите.