Омръзна ли ти от забързаното ежедневие? Мечтаеш ли за спокойна почивка сред прекрасната българска природа?
 
Заповядай в Жеравна! Тук сякаш времето е спряло. Уникалното село и до днес остава най-съхраненият архитектурен и исторически резерват на Балканския полуостров. То се намира в полите на Източна Стара планина, в близост до град Сливен. Името на китното селце произлиза от думите със старославянски корен „жерна” и „жерка”, значещи воденица. Това е така, защото в района са се намирали множество воденици. Още от Възраждането в Жеравна са изградени къщи, които със своята архутектурна концепция, са прекрасни образци на българското възрожденско жилище. Стаите на къщите са с резбовани тавани и апликации по иконостасите, вратите и прозорците. Всичко е застлано с тъкани и със световноизвестните котленски килими. Майсторите-тъкачи са се славили из цял свят. Днес старото училище е превърнато в галерия. Историческият резерват е запазил дюкяни, чешми и стари ханове. Някога в селото имало и школи по дърворезба. Звучи прекрасно, нали?
 
 
Архитектурният резерват се състои от повече от 200 къщи-паметници на културата. Къщите-музеи на Руси Чорбаджи  и Сава Филаретов са задължителни спирки при туристическа обиколка. Говорейки за Жеравна не можем да не споменем големият български писател Йордан Йовков, който вдъхновен от красивата природа и своите съселяни, разказва историята на Шибил и Кара Феиз. Етнографският музей и родният дом-музей на Йордан Йовков също заслужават да се посетят. В двора на родната къща на Йовков се издига паметникът на писателя – седнал на малък стол, вглъбен в своя вълшебен свят. Интериорът в къщата е запазен. В нея може да намерите единствената уредена експозиция на документи и ръкописи на Йордан Йовков. 
 
 
Разхождайки се из Жеравна може да проследите развитието на дървената къща през Възраждането, разглеждайки уникалните резбовани детайли на сградите. 
Жеравна е рай през лятото. В близост до селото се намира и конна база, която предлага отлични условия за езда. Селото осигурява добри възможности за почивка и туризъм . Романтика и носталгия по отминалите дни са чувства, които ще ви обземат още при влизане в селото, което определено заслужава да се посети!