Най-очакваният ден в календара на киноиндустрията настъпи - 96-ата церемония по връчване на най-престижните награди „Оскар“. „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан, има най-много номинации - 13. Следва го „Барби“ - миналогодишният най-голям хит в боксофиса, който има осем номинации. 

Драмата за създателя на атомната бомба "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан спечели седем награди "Оскар", включително и водещата за най-добър филм, съобщиха световните осведомителни агенции.

Останалите категории, в които "Опенхаймер" се наложи на наградите "Оскар", са за най-добър режисьор - Кристофър Нолан, най-добър актьор - Килиън Мърфи, актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни Младши, оригинална музика, операторско майсторство, монтаж.

Тричасова историческа драма за науката и политиката "Опенхаймер" се превърна в неочакван касов хит през лятото и събра почти 100 милиона щатски долара приходи в киносалоните, като получи и отлична оценка от критиката.

Съперници на "Опенхаймер" в категорията за най-добър филм бяха "Барби", "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Заседналите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

Това е първата продукция на Кристофър Нолан с награда "Оскар" за най-добър филм. Той преди това е печелил признание с трилогията "Батман в началото", "Черният рицар", "Черният рицар: Възраждане", "Престиж", "Генезис", "Мементо" и други филми. Това е и първата му награда "Оскар" за най-добър режисьор.

Приемайки златната си статуетка, Нолан отбеляза, че филмовият бизнес е на един век и продължава да се развива.

Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в "Клети създания", а за най добра актриса в поддържаща роля - Давайн Джой Рандолф от "Заседналите".

Наградата за най-добър международен филм спечели драмата за Холокоста "Зона на интерес" на режисьора Джонатан Глейзър от Великобритания, а за най-добър документален филм - "20 дни в Мариупол" за войната в Украйна.

"Момчено и чаплата" спечели наградата "Оскар" за най-добър анимационен филм.

Съперникът на "Опенхаймер" по зрителски интерес "Барби" спечели само една награда "Оскар" - за оригиналната песен на Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл.

Наградата за най-добър оригинален сценарий получи "Анатомия на едно падане", а за адаптиран сценарий - "Американска литература".

Водещ на 96-ата церемония за наградите "Оскар" в театър "Долби" в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.