Казах „НЕ”!

Казвам „НЕ” на компромисите от моя страна, когато другата страна е безкомпромисна!

Казвам „НЕ” на мъжът, който обичам, когато той е студен и безразличен!

Казвам „НЕ” на чувствата си, когато те залитат към грешния човек и осъзнавам това!

Казвам „НЕ” на несподелената любов, когато ми причинява болка!

Казвам „НЕ” на страха си от неизвестното в бъдещето, когато имам настоящия момент, който е прекрасен!

Казвам „НЕ” на онзи „приятел”, когато ме търси само в нужда, останал сам в този момент!

Казвам „НЕ” на онзи „приятел”, който се сети, че съществувам, защото има проблем!

Казвам „НЕ” на всички зависимости, правещи ме слаба, когато силата е в мен!

Казвам „НЕ” на всеки, който се опитва с думи и действия да ме нарани, когато знам своята стойност!

Казвам „НЕ” – категорично и само те наблюдавам – как изтръпваш от яд, че не успя да ме пречупиш, че не успя да ми повлияеш! Казвам „НЕ”, защото знам, че съм права, защото не се страхувам, че ще те загубя, защото знам, че ти губиш повече – един човек лоялен, верен, всеотдаен до безкрайност! Но преди всичко – осъзнаващ какъв е и какво има – ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО!

Не се страхувам да кажа „НЕ”, дори да ме изкараш лоша …

Не се страхувам да кажа „НЕ”, дори да ме помислиш за егоист …

Не се страхувам да кажа „НЕ”, защото не ми харесва – тази ситуацията, този разговор, пътят, по който ме караш да вървя …

Не се страхувам да кажа „НЕ” – изненадах те, нали? Уж мила, нежна и прекрасна, от къде я имам тази твърдост? Тази безкомпромисност? – от прекалената злоупотреба, от разочарованията, от обидите, от хората като теб

Но сега съм щастлива, защото мога да кажа „НЕ”, без угризения, без вина, без съмнения и без СТРАХ – да не те загубя? Имам себе си – най-доброто, което мога да имам – такава каквато съм, чиста и истинска, преценяваща – кой си заслужава? И пред кой трябва сама да се поставя.

Защото, който те иска в живота си, не би те принудил да избираш, не би те притискал, не би ти предложил нещо, което може да те нарани, да те притесни, не би ти вменявал вина, не би те използвал, не би те притеснил. И няма значение дали след твоето „НЕ” , той ще е там, защото няма ли го – загубилият е той!

Не можеш винаги да казваш „ДА” – ще се умориш. А той ще си отиде, така или иначе, ако не сега, то в бъдеще! Така че не се страхувай да казваш „НЕ” – защото с всяко „НЕ”, казваш „ДА” на себе си, на своите чувства, на своята душа, на своите желания, на човека, за който трябва да се грижиш най – много, а този човек си ТИ!


Автор: Теди Андреева