Когато чуем словосъчетанието „успешна жена“, в съзнанието ни най—често изниква образ на строга бизнес дама, панталон, риза и ледено присъствие. Още при първата ни среща Петя Бертони разби на пух и прах този стереотип. И макар да е истинска успешна млада дама, Петя е усмихната, лъчезарна и мотивираща. Историята ѝ е забележителна и заслужава да ни вдъхнови в следващите няколко реда.

Петя Георгиева-Бертони е предприемач и маркетинг експерт с дългогодишен опит в аутомотив, индустриален и ърбън дизайн. Днес тя работи с екипа си за световни марки, глобални лидери и даже цели държави, съчетавайки елегантност с иновация. Изпълнителен директор на Бертони, част от Torino Crea Group, Петя участва в реализацията на проекти за Audi & VW, Pagani, Ferrari, Pininfarina, Gruppo Fiat, Hitachi, CRRC, Alstom, Trenitalia, отговаря за специфичните дизайн услуги по проектирането на цели няколко китайски града от ново поколение и дизайнерски проекти по градската среда на множество общини в Европа.

Как едно момиче от България попада в света на италианския дизайн, в който се преплитат проекти на поръчкови висококласни автомобили, най-иновативните транспортни средства и футуристична архитектура за новото поколение градове? С много безсънни нощи в работа, учене и мотивацията да създаваш функционални решения за хората споделя самата Петя.

Завършва бакалавър по Маркетинг, комуникации и глобални пазари и магистър по Маркетинг мениджмънт от Университета Бикока в Милано. Следват множество допълнителни квалификации в университети из цяла Европа, тъй като за Петя ученето е постоянен процес.

Но пътят към Торино, Монако и Китай не е кратък, нито лесен. За работата си Петя се шегува, че е низ от екстремно внимание към детайлите, бърза адаптация към променящите се бизнес нужди и постоянно летене от една времева зона в друга „ Особено интересно е да се потопиш в нова среда, да изучаваш различни тънкости на културата, за да обогатяваш познанията си. Благодарение именно на тези стъпки дизайнът докосва този, за когото е създаден, кара го да чувства направеното лично. Когато усещаш, че нещо е направено наистина с мисъл именно за теб, когато отразява историята ти, истинските ценности на средата ти, ти го пазиш и го оценяваш, и най-вече сам оставяш следа за поколения напред.“, споделя самата Петя.

А какво предстои? Нови и нови прeдизвикатества!  След повече от 12 години извън България Петя решава да се завърне и да отвори следващия си офис именно в столицата. „ Обещах си го, когато заминах за чужбина преди повече от 11 години. Исках да науча много, да работя здраво, за да мога един ден да приложа опита си и на родна земя. Този ден е тук и съм безкрайно щастлива от този факт. Когато си целеустремен, дисциплиниран и с постоянство - мечтите се сбъдват. Мотивирана съм да дам всичко от себе си да правим страната ни по-красива, с повече функционални решения, за да придобие европейския облик, който заслужава. Да мога да помогна на едно ново поколение стимулирани български дизайнери да се докоснат до едни от най-вълнуващите проекти в света. Такива, които оставят реална, осезаема следа – в ежедневието ни и в умовете ни. Само така се създава един емблематичен дизайн, който остава отпечатък в живота ни.“, споделя плановете си Петя и ни зарежда с оптимизъм.