С първия ден на месец февруари започва цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1-ви февруари почитаме паметта на мъченик Трифон, славен като светец и лечител, пазител на лозята и виното. В народния празничен календар празникът се обозначава с името Трифон Зарезан или Трифоновден и се свързва с обичая по почетното зарязване на лозята, наричано още закройване, извършвано предимно от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки се прекръства и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Те се свиват на венец, с който мъжете окичват калпака си. Отрязаните корени пък поливат с вино от бъклицата. След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да започнат да се хранят, се избира “цар Трифон”, който благославя лозята - "Да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино."

Следващият ден, 2-ри февруари, е известен още като Сретение господне, един от 12-те големи християнски празници през годината и един от четирите празника, посветени на Божията майка, когато се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос.

Третият и последен ден, 3-ти  февруари, е празник, посветен на Свети Симеон, един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

Тези дни се свързват с лозята, виното, плодордието и благоденствието. Наричани са още вълшебни, тъй като на тях молитвите на всеки, който се е помолил за една добра година, изпълнена с много късмет и любов, ще бъдат чути.