Късно вечерта в петък почина бившият кубински лидер Фидел Кастро, предаде AFP. Информацията бе потвърдена от Раул Кастро, брат на легендарния политик.

Кастро е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана. "Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер" (местно време), заяви в ефира на националната телевизия Раул Кастро, негов брат и президент на карибската държава. Бащата на кубинската революция отпразнува своя 90-ти юбилей през август тази година.

Фидѐл Алеха̀ндро Ка̀стро Рус е кубински политик, министър-председател на Куба от февруари 1959 г. до декември 1976 г., а след това председател на Държавния съвет на Куба. Понастоящем е първи секретар на Кубинската комунистическа партия.

В писмо от 18 февруари 2008 г. Кастро заявява, че няма отново да приеме поста председател на Държавния съвет и главнокомандващ армията на предстоящото Националното събрание на 24 февруари 2008 г. Писмото е публикувано в онлайн изданието на Кубинската комунистическа партия Granma. Фидел съобщава, че неговото здраве е главна причина за решението му. „Пътят винаги ще е труден и ще изисква разумно усилие от всекиго. Не се доверявам на привидно лесния път на апологетиката или антитезата ѝ – самобичуването. Винаги трябва да сме подготвени за най-лошия вариант. Не може да се забравя принципът да бъдем отговорни, когато успяваме и твърди срещу предизвикателствата. Противникът, когото трябва да победим е изключително силен; обаче съумяхме да му надделеем вече половин век. Това не е моето сбогом към вас. Единственото ми желание да се боря като войник в битката на идеите. Ще продължавам да пиша в рубриката „Размисли на другаря Фидел“. Ще бъда още едно оръжие, на което можете да разчитате. Може би гласът ми ще бъде чут. Ще внимавам. Благодаря!"

Нека си припомним някои от най-великите изказвания на кубинския лидер:

"Осъдете ме, все едно - историята ще ме оправдае."

„Човечеството жадува справедливост“

"Тази страна е небето в духовния смисъл на думата. А аз бих казал, че ние предпочитаме да умрем на небето, отколкото да оцелеем в ада."

"Революцията не е легло с рози. Революцията е битка между миналото и бъдещето."

„Ако способността да оцеляваш е олимпийска дисциплина, щях да имам златен медал по нея“

„Светът е навлязъл в особен период и трябва да се види как ще излезе от него“

„Победата е упорство“

„Този, който не може да се бори за другите, никога няма да може да се пребори и за самия себе си“

"Войнът може да умре, но не и неговите идеи“

„Нека родината се гордее с вас. Не се страхувайте от славна смърт. Да умреш за родината – значи да живееш“

"Идеите на кубинските комунисти ще пребъдат като доказателство, че на тази планета, ако човек работи упорито и с достойнство, може да произвежда материалните и културни блага, необходими на човешките същества."

„Нито един от съвременните световни проблеми не бива да се решава със сила, няма световна сила, технологична мощ, военна сила, която да гарантира пълна сигурност."