Тъжно е, но се оказва, че няма възраст за високото кръвно налягане.

Всъщност около 3.5% от децата и юношите в САЩ имат хипертония или страдат от високо кръвно налягане. Според експерти броят им е и по-висок. За да се справи с теази тревожна статистика и да улови симптомите много по-рано, Американскаа академия по педиатрия актуализира насоките за определяне на високо кръвно налягане при деца и юноши. Изследването включва обработка на приблизително 15 000 статии и проучвания направени от 2004 г. насам.

Какво са открили?

Нормалните стойности на кръвно налягане се оказват по-ниски, отколкото са били преди!

Новите проучвания се базират на изследвания с деца, които имат нормално тегло, така че е възможно да се окажат още по-ниски. В резултат на по-ниските стойности е възможно повече деца да бъдат диагностицирани с хипертония. Все пак не е толкова притеснително, защото лекарите могат да реагират навреме, предотвратявайки развитието на нещо по-сериозно.

Превенцията се оказва най-важния фактор.

В зряла възраст те се превръщат в причини за сърдечно съдови заболявания и вскякакви проблеми от подобно естество. Откривайки ранните симптоми, лекарите успокояват, че лека промяна в начина на живот и храненето е достатъчна. Най-важни са редвоните прегледи и следенето на стойностите на кръвното налягане. Ако дете се диагностицира с хипертония то трябва да промени начина на хранене, да започне да се движи, защото упражненията ще намалят риска от затлъстяване.

Тези нови изследвания дават възможност на педиатрите да открият рано подобно заболяване и да го отстранят в много ранен стадий на разивите.

Съветваме ви да се доверите на лекаря си и да следите редовно стойностите както на вашето кръвно налягане, така и на детето ви. Ако го правите сами у дома, има опасност да получавате грешни стойности. Апаратите невинаги са верни.