Г-н Главчев, служебното ви правителство поставя на риск имиджа на България пред света 

Стотици международни медии, инвеститори и световният бизнес елит ще бъдат подведени от бездействието на служебното правителство.

Уважаеми г-н Главчев,

Както многократно Ви информирахме с официални писма до Вас, които останаха без отговор през последните месеци, през януари 2024 г. Министерският съвет реши България да участва в Webit като страна-партньор.

След преговори, за да приемем да проведем европейското издание на Webit в
България тази година, Webit спря международен търг за страна-домакин и дори се отказа от стандартната си лицензионна такса.

Целта на Министерския съвет беше създаването и развитието на “Бранд България”, а Webit прие ролята на основен двигател и пое ангажимент да привлече стотици медии, представители на правителства от Европа и света и големи инвеститори в България.

За първи път в историята на България, зад решение на Министерския съвет
застанаха и над 90% от данъкоплатците на страната, представени от организации, обединяващи бизнеси във всяка една индустрия. Те подписаха и изпратиха десетки писмени декларации (имате ги в МС) за подкрепа на решението, заявявайки колковажен е Webit за индустрията и имиджа на България. Вашата администрация на практика не се съобразява с волята на цялата индустрия на страната.

Министерският съвет поиска и Webit се съгласи да предостави билети за достъп и изложбени площи на българския бизнес, на представители на цялата иновационна екосистема и на стартиращи компании, за да им се даде достъп до възможности и да покажем най-доброто лице на България пред света. Предвидени са и билети за отлични студенти и ученици, за да ги вдъхновим за тяхното бъдеще, личностно развитие и професионална реализация.

Във връзка с този общ проект през последните 6 месеца, Webit пое ангажимент към стотици големи имена в световния бизнес, медии и инвеститори, на които да покажем доброто лице на България и възможностите тук.

От най-добре вложените някога средства в имиджа и бранда на България пред света, ситуацията може да се превърне в международен скандал, в който важни и влиятелни хора ще се почувстват (и с право) подведени и излъгани.

Всички те знаят и очакват да бъдат посрещнати от държавата ни и ръководните хора в нея, за да видят какви възможности имат тук за релокация на инвестиции и възможности.

Но не! Вие, г-н Главчев, в качеството си на служебен премиер, и министрите във Вашия кабинет, на които е възложено пряко изпълнението на решението на
Министерския съвет да работят с нас по участието на България, дори не отговаряте на официално входирани писма в деловодствата Ви от месеци.

Междувременно, всички политически лидери на водещите партии в България от януари насам заявяват разбирането си за значимостта на Webit и продължават да твърдят, че го подкрепят (на думи). Но действия на административно ниво няма. Няма държава. Има служебно правителство, което мълчи и бездейства. Знаем и за други подобни случаи, в които държавата губи десетки милиони от бездействие на администрацията.

Надявам се това поредно и последно писмо до Вас да доведе до активизиране на администрацията, за да се изпълни цитираното решение на Министерския съвет. Напомням ви, че

вече 17 години прави позитивна реклама на страната ни и беше брандът, заради който преди няколко месеца на най-знаковата фасадата на Тайм Скуеър в Ню Йорк, името България гордо беше изписано, като трибют от Nasdaq към Webit и дипломатическата ни мисия в града гордо го обяви на сайта си.

Г-н Главчев, надявам се, че липсата на държавническо поведение (да не говорим за липсата на отговор вече месеци наред на официално входирани писма до Вас и Вашата администрация), няма да ни доведе до ситуация в която собственото ни правителство излага на риск лицето на България пред света.

С Уважение,
Д-р Пламен Русев
Изп. Председател на Фондация Уебит

София, 23 юли 2024 г.