Не всички сме заклети любители на сладкото и сънуваме шоколади и торти, но всички правим изключения за сладкиши, които са дяволски вкусни.
Един от тези сладкиши е паят „Банофи”.
Сега вероятно ще попиташ – какъв е този пай „Банофи”. Веднага ще ти отговорим – „Банофи” е пай без печене, който комбинира хрупкавия слой на чийзкейка със сладките банани и още по-любимата бита сметана. Той е идеалната половинка на сутрешното, обедното и следобедното ти кафе!
А споменахме ли, че се прави много лесно?
Пай „Банофи”
Порции: 8
Необходими продукти:
- 1 пакет маслени, ронливи бисквити
- ½ ч. разтопено масло и 120 г неразтопено масло
- ½ ч. кафява захар
- 1 консерва кондензирано мляко (ок. 400 мл)
- 1 опаковка бита сметана (във флакон или течна за разбиване)
- 2-3 банана, нарязани на кръгчета
- Шоколад за настъргване
Начин на приготвяне
- Натроши бисквитите, докато станат на трохи.
- В бисквитите изсипи разтопената половин чаша масло и ги разбъркай добре.
- Разпредели бисквитите в подходяща кръгла тавичка за пай.
- В тиган разтопи маслото. Към него прибави кафявата захар и кондензираното мляко, бъркай докато сместа стане гладка. Изчакай да заври.
- Махни я от котлона и я излей върху бисквитите. Остави пая да изстине и да се стегне в хладилника за 1 час.
- Извади го от хладилника и го покрий с битата сметана. Нареди един слой банани и отново ги покрий със сметана. Редувай ги докато сметаната свърши.
- Отгоре настържи шоколад и паят е готов!
Ако искаш допълнителна сладка нотка, можеш да залееш пая с карамел или тофи сос. Ако нямаш готов, тофи сосът се прави така:
Тофи сос
Необходими продукти:
120 г масло
½ ч. захар
½ ч. бита сметана (течна сладка сметана с над 30% масленост)
Начин на приготвяне:
1. В малък тиган загрей на умерен огън захарта и маслото. Не бъркай, само разтърсвай тигана, ако е необходимо. Когато захарта започне да се топи, дръпни тигана от огъня. Не трябва сместа да завира, иначе ще се получи много горчив карамел.
2. Остави сместа леко да се охлади за 2-3 минути и постепенно добави сметаната. Бъркай бавно и методично, докато сосът се сгъсти и стане гладък.