Когато гледаме един интересен филм, много често се унасяме дотолкова, че се чудим как героите са преживели точно това. Възхищаваме се на историите им, а понякога дори ни се иска да сме част от тях. Вълнението ни се усилва, когато в края на филма прочетем надпис „по действителен случай”. Това ни кара още веднъж да преосмислим целия филм, минавайки през най-малките детайли. 
 
В следващите редове, ще ви представим няколко филма, създадени по действителен случай, чиито истории са оставили значителни последствия на местата, за които разказват.
 
1. „Зодиак” – Филмът разказва историята на сериен убиец, който нарича себе си „Зодиак”. Известният убиец бил много добър, не оставял никакви следи и общувал с полицията чрез писма и шифри, публикувани във вестници. На пръв поглед залавянето му изглежда невъзможно, но едно разследване ще доведе до интересни и неочаквани изненади. Интересен факт е, че в действителност убиецът никога не е хванат, а дългият списък от заподозрени наброявал 2500 имена. Създателите на филма ползват услугите на детектив, който трябвало да открие единствения оцелял от масовите убийства.
 

 
2. „Пробуждане” – Това е историята на пациенти с кататония, които благодарение на ново лекарство се събуждат след десетилетия дълбок сън. Това е много емоционален филм с трогателна история, който ни кара да се замислим за смисъла на живота. Интересното е, че във филма участва един от истинските пациенти. Трябва и да отбележим, че това е филмовият дебют на Вин Дизел.
 

 
3. „Сред дивата природа” – Един филм за момче, което дарява всички свои средства, забравя за предишния си живот и предприема пътуване до Северна Америка. Пътят му го отвежда на различни интересни места, далеч от цивилизацията, а последното място, до което стига е Аляска. Тази последна спирка, обаче, се оказва и фатална. Във вълнуващата история актьорът не използва дубльор за каскадите си.
 

 
4. „Хвани ме, ако можеш” – Филм за живота на един измамник, който въпреки младостта и неопитността си, успява успешно да влезе в ролята на адвокат, лекар и пилот на самолет. Младежът печели милиони и подправя много чекове, докато ФБР не тръгва след него и не го изправя пред дилемата - да признае или не престъпленията си. Филмът е изключително интересен и поддържа напрежение у зрителите си през цялото време. В него участва Леонардо Ди Каприо, който докато траят снимките, сменя около 100 костюма.
 

 
5. „Скафандърът и пеперудата” – Филм за необикновената, но тъжна история за живота на Бауби, редактор на популярното френско списание „Ел”, който получава инфаркт. Този удар бележи трайно живота му, защото след него Бауби може да комуникира единствено чрез намигвания с лявото си око. В началото на филма героят се събужда от кома. Следват посещения на езиков терапевт, близките му и хора, които му припомнят начина му на живот. След време, благодарение на силната си воля и упоритост, Бауби успява да предаде на един млад издател думите си, написвайки книга за новия си живот, като затворник в собственото си тяло. Книгата за живота на героя отнема около 10 месеца и 200 000 мигвания. Баубу умира 3 дни след публикуването на книгата си, от пневмония.