5 ретроградни планети през втората половина на месец август.

Горещия летен месец август ще може да се похвали с цели пет ретроградно движещи се планети.

Освен планетата на мисълта и комуникациите, Меркурий, чието обратно движение ще продължи от 13.08. до 5.09., ретроградни ще бъдат също така Сатурн (oт 06.04. до 03.09) , небесното тяло, което отговаря за задръжките, ограниченията и отговорностите, Нептун (от 12.06. до 28.11.), планетата символизираща заблудите, жертвата, духовността и неяснотата, Плутон (от 18.04. до 07.10.), отговаряща за трансфомациите, загубите, но и създаването и раждането на новите неща и не на последно място Уран (от 30.07. до 03.01.2018), внезапни промени, ексцентричност, независимост.

Ретроградното движение на толкова много планети, ще насочи енергията ни на вътре към собствените ни мисли, цели и желания, но ще затрудни проявленията ни в света, общуването и комуникациите ни с останалите, ще забави постиженията ни, ще усили усещането ни за обърканост, неяснота, хаос.

По всяка вероятност ще се усещаме уязвими. Трудно ще постигаме желаното. Възможно е да се сблъскваме с пречки или да имаме трудности заради обстоятелства или заради хора от обкръжението ни. Не е изключено да се стремим към промяна и ново начало, но да не знаем, как точно да ги постигнем.

Много е вероятно важни за нас неща да са подлагани на изпитание през периода и да полагаме повече старание от обикновено, за да имаме успех в начинанията.

Ключовата дума за месеца ще бъде търпение. Колкото по-търпеливи сме в ежедневен план и колкото по-малко форсираме нещата, толкова повече време ще си даваме за размисъл и анализ и толкова по-малко грешки ще допускаме от невнимание или прибързване.

Най-потърпевши от ретроградността на планетите ще бъдат подвижните знаци Дева, Риби, Стрелец и Близнаци, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци, защото три от планетите ще се движат на обратно през тях, Сатурн преминава през Стрелец, Меркурий през Дева, Нептун през Риби, като в голяма част от периода трите ще образуват по между си напрегнатата конфигурация Тао-квадратура. Тази конфигурация ще предизвика силни вътрешни конфликти в тези знаци и те ще имат усещането, че нищо не върви по план, че хората около тях не ги разбират и че по един или друг начин ги потискат.

От една страна ще имат силен подтик от промяна, от друга той ще бъде озаптяват и възпрепятстван, доста често поради независещи от тях обстоятелства.

Не е изключено да им се наложи да жертват своя цел, да се откажат от приятелство или проект или да се окаже, че тяхна мечта или идеал силно се разминава с очакваното.

За тези знаци е много важно да използват летния месец за разпускане и почивка, за анализ на ситуациите около тях, но в никакъв случаи да не се впускат да действат веднага, щом нещо им хрумне, защото има риск да избързат и да се разочароват.

Останалите две ретроградни планети ще се намират в кардинални знаци, а именно Уран в Овен, Плутон в Козирог, което автоматично ще се отрази на представителите на кардиналните зодии Овен, Козирог, Рак и Везни, както и на хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Не е изключено те да са натрупали голямо огорчение от настояща ситуация и да търсят начини да подобрят статуковото. Някои от тях ще се чувстват затормозени от връзка, други от житейски проблем, трети от нежелани обстоятелства в работа. Много е важно да действат деликатно и да внимават да не се вкарват в излишни конфликти. Първо да премислят внимателно важните за тях неща, а едва след това, най-добре, след 5.09. да поемат в избраната от тях посока, изоставяйки стари привички и затормозяващи ситуации зад гърба си, но сигурни в новия път, по който са поели.

Доста градивно би могло да бъде ретроградното движение на планетите за неподвижните знаци Лъв, Водолей, Телец и Скорпион и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци, ако през периода те се отдадат на изучаването на нова дисциплина или допълнителна квалификация. Те лесно ще попиват знания и ще трупат ценни за по нататъшното им развитие впечатления.