Без съмнение аспержите са едни от най-полезните и вкусни зеленчуци. Отглеждали са се още преди 2000 години по земите на Средиземноморието. Известен факт е, че техен страстен почитател бил и римският император Август, който обожавал аромата и чудесния вкус на зелените "свещички". Рецептата, която ще ви предложим днес съдържа точно тези вкусни стръкчета свежест, като в допълнение ще ви предложим да добавите малко пиле, гъбки и портокал.
Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 200 г. аспержи
- 300 гр гъби
- глава лук
- 2 скилидки чесън
- 500 гр пилешки гърди
- чаша бяло вино
- 1 портокал
- сол
- черен пипер
- лют червен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Загрейте 1 с.л. зехтин в голям тиган, като прибавете измитите и нарязани аспержи и гъбки и ги запържите за минута две. Отстранете и загрейте останалата мазнина в тигана, като добавите лука и чесъна. Запържете малко и добавете нарязаните на късчета пилешки гърди. Ако желаете, добавете лютия пипер.
Оставете на тих огън, докато е почти готово. След това добавете Гответе докато месото е почти готово, 4 – 6 минути. Добавете виното и изчакайте да се сгъсти. Отново прибавете зеленчуците, разбъркайте добре и след още 2-3 минути свалете от огъня. Накрая нарежете портокала и гарнирайте с него.
По желание може да поръсите с наситнен магданоз.