„Мило бебе,

Има още няколко месеца, преди да се срещнем, но ето, че вече ти пиша писма (това е един от многото пъти, в които ще ти бъде напомнено, че майка ти е писателка... и то сантиментална писателка. Е, предупредих те!). Реших да записвам мислите си, защото ти постоянно си в ума ми. Може да си с мен само от няколко месеца, но вече имам да ти споделя толкова много неща. Всичко е описано в мъничък дневник, който стои на нощното ми шкафче. Надявам се един ден, когато си малко по-голям, да ти го дам. В него има разкази за това как се запознах с баща ти и как се решихме на крачката да те имаме в живота си, има истории за баба ти, дядо ти и един куп други хора, които те обичат още преди да си се появил на този свят. Както ти казах: сантиментална съм.

Във всички тези разкази описвам майката, която се надявам да бъда, когато ти най-накрая се появиш. Тази въображаема майка е непосилна величина, която няма как да достигна, но въпреки това искам да ти дам няколко обещания, които се заклевам да изпълня.

Обещавам денят ти да започва и завършва с доказателства колко много те обичам. Вечер ще ти казвам „обичам те”, високо и ясно, сутрин ще те будя с тих глас и широка усмивка, точно както и моята майка правеше. Може да ти звучи незначително, но повярвай ми – прави началото на всеки ден по-приятно. А когато си вече тийнейджър, ще си ми много благодарен, че не разтварям завесите със замах, крещейки да ставаш.

Когато опитваш нови неща, обещавам да не ти показвам, че съм малко (или по-скоро – много) уплашена. Вътрешно ще се тревожа, че нещата няма да се наредят, както си очаквал, но никога няма да позволя моите страхове да те спрат. Ще те насърча да преследваш всяка възможност и да вярваш в себе си. Обещавам ти, че аз винаги ще вярвам в теб.

Обещавам да направя всеки твой рожден ден специален. Независимо дали ставаш на 2 или 35 години. Обещавам ти балони, конфети, изненади и торта по твой избор. Някои години ще мислиш, че тези партита са страхотни, в други ще ги смяташ за твърде сантиментални и излишни, но ти обещавам, че когато погледнеш назад към рождените си дни, ще видиш, че си бил заобиколен от хората, които те обичат най-много.

Ако направиш някоя малка грешка, обещавам ти да ти помогна и да я забравя. Ако направиш голяма – ще поема нейното тегло и ще те насърча ти също да разсъждаваш над нея. Ще ти позволя да правиш големи грешки, за да се поучиш от тях. Понякога може да ги споменавам, но обещавам да те обичам все така силно.

Обещавам да ти създам огромна, невероятна библиотека... или поне да ти представя една такава. Ще те науча да четеш и тогава ще те запозная с всички истории, истински и измислени, които са ме направили такава, каквато съм днес. Обещавам да стоя до теб, развълнувана, когато за първи път откриваш света на Хари Потър. След това ще ти подаря всички книги на Роалд Дал, които така ме развълнуваха, когато бях малка. По-късно, когато можеш да ги разбереш и обикнеш, ще ти предложа цялата ми колекцията от романи, изпъстрени с безброй подчертавания и бележки. Обещавам ти свят пълен с думи и книги, и въображение, свят, в който можеш да твориш и да бъдеш креативен, колкото пожелаеш.

Обещавам да бъда активна, за да ти бъда пример и да те вдъхновя да бъдеш активен и ти. Ще има разходки след вечеря, надбягвания в неделя и слънчеви излети на плажа. Разбира се, обещавам ти и много спорт. Баща ти ще те научи как да хвърляш топка, аз ще те науча как се играе футбол. Плуване също. Ще ти покажа всичко или нищо – зависи само от теб. Голф, баскетбол, волейбол, танци – обещавам да ти позволя да пробваш всичко, което ти харесва, и да се откажеш, ако вече не ти носи радост.

Обещавам да си заобиколен от изкуства от всякакъв тип. Ще споделя с теб любовта ми към любимите ми филми и песни – и Бродуей, и Холивуд. Ще ти покажа и добрите произведения, и глупавите – и носителите на Оскар, и ужасните комедии; и „Бийтълс”, и поп музиката на 90-те, която изнервя толкова много хора (ще разбереш, че аз няма да се изнервям на музикалните ти предпочитания. Освен това ще разбереш, че в твоето семейство сме почитатели на *NSYNC, а не на Backstreet Boys). През годините ще те водя по музеи, концерти и постановки, а когато станеш запален фен на нещо или някого – напълно ще те разбера. Ако обещаеш да не ми се подиграваш, обещавам дори да ти покажа плаката ми на Джъстин Тимбърлейк, който сама направих през 2001 г.

Когато имаш тежък ден, обещавам да те изслушвам. Или ще ти дам пространство да дишаш на спокойствие, когато предпочиташ да те оставя на мира. А когато си ми безумно ядосан, ще се опитам да разбера. Ще се старая да съм търпелива в такива моменти или поне ще се опитам.

Година след година, ще предоставям достатъчно възможности на теб и баща ти да изградите силна връзка помежду си. Още от първия ден ще направя всичко възможно, за да насърча тази връзка и тя да стане толкова специална колкото тази между мен и баща ти. Вие двамата ще лагерувате сред природата, ще ходите на футболни мачове, ще предприемате дълги пътувания по крайбрежието.  Той ще те запознае с любимата му реге музика и ще те засипе с факти за любимия си отбор. През уикенда ще те води на разходки, през лятото ще ходите заедно на бейзбол. Но да знаеш, че хокейните турнири трябва да запазиш за мен.

Обещавам да бъда честна с теб дори когато ми е трудно, но също така обещавам да те закрилям. Когато трябваш да знаеш нещо, ще ти го кажа направо, а когато това би те наранило повече, отколкото да ти помогне – ще го запазя за себе си. Обещавам да правя разликата между двете.

Като говорим за разлики... Обещавам да обичам всичко, което те прави различен. Обещавам да позволя на малките ти странности гордо да блестят.

Обещавам да помня важните моменти, да фотографирам всяка значима стъпка и с тези снимки да пълня разни тетрадки и албуми. Но също така е важно да забелязваш и малките постижения, така че всяка вечер ще те питам, както мама питаше мен, за какво си благодарен. Ще ти давам съвети, ще те успокоявам. Ще ти давам надежда.

Но най-вече, скъпо мое бебе, обещавам да ти покажа любовта си в най-добрите ѝ проявления. Ще обичам теб, баща ти, приятелите ни и семействата ни. С думи и действия ще затвърждавам любовта си. И ако само едно от тези обещания може да бъде изпълнено, нека е това: ще почувстваш любовта ми. Любов толкова голяма, за да те пази и закриля.

Нямам търпение да се срещнем.

Вече те обичам,

Мама”

Лаура Майърс