Беше началото на пролетта в Ню Йорк и се очакваше една от най-големите снежни бури, които градът щеше да преживее от години насам. Винаги съм обичала бурите. Току-що бях пристигнала от апартамента си с изглед към океана в Хънтингтън Бийч и нямах представа в какви неприятности ще се забъркам - и не, не говоря за времето.

Поради метеорологичните условия – почти метър сняг и ураганни ветрове - всички обществени транспортни средства бяха затворени, нямаше и таксита. Служителите не можеха да работят, затова повечето кафенета в хотел „Плаза”, където бях отседнала, бяха затворени, така че бях принудена да се изправя срещу бурята.

Сигурно бях минала няколко пресечки, когато се подхлъзнах и паднах върху замръзналия тротоар. Няколко секунди седях и се смеех на случката. Преди да успея да събера мислите си, усетих две ръце зад мен, които ме вдигнаха и стъпих на краката си. Обърнах се и видях един от най-зашеметяващите мъже, които някога съм виждала. Той ме попита дали съм добре и измърмори нещо от типа на това, че претичал през улицата, за да ми помогне - беше ми трудно да го чуя заради силния вятър. Посочи към един ресторант на улицата и ми направи знак да го последвам.

Вечеряхме на 6-то авеню и чакахме бурята да отмине. Разказвах му за палмовите дървета и океанските вълни в Калифорния, а той - за дома си в Бруклин и любовта си към янките. Преди да разберем, снегът започна да се топи и точно като бурята, времето ми в Ню Йорк беше приключило - беше време да отлетя у дома към плажовете на Калифорния и да оставя сърцето си в този ресторант в Ню Йорк.

Може би си мислите какво ли е станало. Видели ли сме се някога отново? Говорили ли сме си?

Когато дойде време да напусна Ню Йорк, се качих на самолета... и го взех със себе си. За известно време любовта ни живееше в окото на бурята, в която се бе родила. Тя беше страстна, хаотична, красива и студена… перфектната буря. И като всички бури, в крайна сметка свърши.

Можеш да възстановиш щетите преди да дойде нова буря, да решиш да напуснеш дома си и да започнеш отначало, на ново място, където времето е по-стабилно и се чувстваш сигурен. Предполагам, че точно това е направил той.

Прибрах се от работа и всичко негово беше изчезнало. Не ми каза, че ще си тръгне, не остави дори бележка, а последните думи, които му казах, когато излязох сутринта бяха: „Чао, обичам те!”

Но както всички знаем бурите са непредсказуеми - в един момент слънцето огрява лицето ти, а в следващия на хоризонта се появяват черни облаци и слънцето изчезва. Говорили сме си само веднъж, откакто той си тръгна, а приятелите и семейството ми често ме питат, ако имах възможността да му кажа нещо, какво би било то...

Е, ако можех да го видя днес, бих му казала само едно... 

"Благодаря ти, че ме остави, за да намеря себе си!"

Бих му казала как през по-голямата част от връзката ни се жертвах и не знаех коя съм. Бих му благодарила, че ми помогна да разбера, че той не е моята половинка, защото аз не съм ничия половина - аз съм цяла. Бих му казала за невероятното чувство на облекчение, знаейки, че не съм отговорна за щастието на някого и му благодаря за това, че не чувствам този натиск. Но най-важното е, че му благодаря за новата ми „яснота” - никога не съм била сигурна какво искам от живота и какво ще ми коства, за да го постигна.

Така че, съветът ми към всички вас, мили, изоставени някога, момичета, е - ако се окажете в средата на бурята един ден, насладете се на всяка секунда. Макар да е вярно, че може да има лоши последствия, имате невероятната възможност не само да се възстановите, но и да построите нещо ново. А след като всички отломки се разчистят, ще видите, че всичко си е заслужавало...