В живота на всяка разведена жена с дете настъпва моментът, в който трябва да се изправи пред... новата приятелка на бившия си съпруг. Обикновено това преживяване е наситено с отрицателни емоции и съвсем скоро се превръща във война. Но трябва да се замислим, че в такива ситуации животът на едно малко същество също е засегнат. Не е ли по-добре да заровим томахавките, в името на щастието на децата ни? Карли Марий защитава това мнение в своето писмо до новата приятелка на бившия ѝ съпруг:

„Не се познаваме лично, но тъй като си част от живота на съпруга ми, ти си част и от моя живот. За мен е важно да започнем нашите взаимоотношения с добро и да се опитаме да се разбираме, защото не се знае дали съдбите ни няма да са свързани и през годините, които ни предстоят.

Мъжът, в който си се влюбила, беше голямата ми любов. Мислех искрено всяка дума, която изрекох по време на брачните клетви преди толкова година. Имах сериозното намерение да прекарам остатъка от живота си с него, макар че, както добре знаеш, животът ми не се разви по този начин.

Казвам ти всичко това, защото искам да знаеш, че когато идвам да взема дъщеря си, понякога ще ме боли да ви виждам заедно в дома, който аз и той създадохме заедно. Понякога ще искам просто да я взема и да си спестя незначителните приказки от любезност. Няма да го направя, защото не те харесвам или защото искам да съм груба с теб. Причината е, че ще искам да се върна възможно най-бързо в колата си и да си поплача малко.

Моля те, разбери, че се радвам да бъдеш част от живота му. Искам той да бъде щастлив. Аз също се опитах да го направя щастлив, но нито един от нас не беше подготвен за големите промени, които ни очакват, когато станеш родител. И накрая и двамата останахме с разбити сърца. Никога не съм изпитвала по-голяма болка от тази да зная, че бракът ми е разбит необратимо. Не съм сигурна, че ти е казал как завърши брака ни, но краят беше тежък и за двама ни, а раната е все още толкова прясна.

Искам да ти заявя едно нещо директно: Няма да се опитвам да ти го открадна. Напълно е възможно нещо да ти липсва, без да искаш да си го върнеш. Липсват ми семейният ни живот и домът ни, но знам, че нищо не може да бъде същото. И не искам да бъде. Прекарахме 1/3 от животите си заедно, но явно никога не ни е било писано да бъдем завинаги заедно.

Знам, че аз съм „бившата” и би трябвало да не ме харесваш и дори да ме ненавиждаш, но се надявам това да не се случи. Имаме много общо помежду си. Мъжът, който обичаш, който аз също някога обичах. Прекрасните качества, които виждаш в него, аз също някога ги забелязах. И малкото момиченце, което ти дава постоянно прегръдки и те кара да си играете на чаено парти, тя е целият ми свят.

Радвам се, че тя те харесва и никога няма да се опитам да предотвратя вашето приятелство.

Моето момиченце има страхотен баща. И ако ти му носиш радост, което се отразява положително на дъщеря ми, вашата връзка е радостно събитие. Знам, че понякога с него ще се караме и той ще ти се оплаква от мен, но аз никога няма да кажа лоша дума за вас пред детето ми и искам да те помоля и ти да ми дадеш това обещание.

За мен е важно дъщеря ми да е заобиколена от любящи и грижовни хора, които искрено ѝ желаят най-доброто. Аз самата съм дете на разведени родители и от опит ти казвам, че е важно родителите ти и техните партньори да се разбират помежду си и да работят заедно, дори невинаги да са на едно мнение.

Може да ти прозвучи странно, но искам нашата раздяла да се окаже нещо положително за дъщеря ми - тя винаги ще се чувства у дома на две места и ще има цели четирима родители. Ролята на „мащехата” не е никак лесна и знам, че понякога ще се чудиш докъде се простират твоите задължения, но бащата на моята дъщеря те е поканил в нейния живот, което означава, че ти вече играеш роля в нейното израстване и възпитание, дори връзката ви да е сравнително нова. Единственото, за което те моля, е да ѝ даваш любов, опитай се да ѝ бъдеш приятелка, изказвай мнението си, но и уважавай нашето.

Цялата тази история е много емоционална за мен и не мога да очаквам, че ще ме разбереш, но искам поне да ти кажа „добре дошла!” Добре дошла в отбора, който отглежда това красиво, смело и уникално момиченце.

Надявам се да създадете една прекрасна и красива връзка с баща ѝ, която ще осветява и нейния живот. Едно от най-добрите неща, които едно дете може да има, са родители, които се обичат, и с малко късмет, тя ще има тази любов умножена по две.”