До 26 септември Плутон ще е ретрограден. Когато това се случва, планетата влияе дори по-силно на живота ни, отколкото обикновено. Значението му става по-силно и това се отразява на подсъзнанието ни. В този период много по-лесно се усъмняваме в намеренията на околните.

Хората родени под ретрограден Плутон имат добро здраве, при тежки болести се справят по-добре от другите хора. Дори да не сме родени под ретрограден Плутон, по това време всички чувстваме нужда да се отърсим от старото и ненужното в живота си. В този период сме склонни да променим начина си на поведение и общуване или да се освободим от емоции и страхове, които ни дърпат назад.

Това е добър период да се обърнем навътре в себе си и да се запитаме от какво наистина имаме нужда. Понеже ретроградният Плутон ни подтиква към разсъждения, трябва да се замислим за онези моменти, в които губим контрол и да си изясним причините, за да направим положителна промяна. В този период трябва да се стремим да овладеем себе си и да намерим по-добър баланс в личните ни отношения. Ако се стремите към финансов и професионален напредък, изчакайте Плутон да поеме директен курс.

Най-характерното за този период е, че хората се впускат в пречистващи начинания – детоксикация чрез диета, йога, размишления, които им помагат да се опознаят и дори да направят дългоочаквана промяна в живота си.