Когато една жена роди дете, грижите по отглеждането му може да я погълнат напълно, а може и да успее да отдели малко време за себе си, така че никой да не страда.

На всички майки, настоящи и бъдещи, препоръчваме да прочетат следващите редове!

1. Отделяйте повече време за себе си

Без значение дали ще отидете на кино, ще четете художествена литература или ще обядвате с някой, който не цапа с храна всичко наоколо – с всяка минута, освободена от деца, вие ще се чувствате по-добре. И не трябва да таите в себе си чувство за вина: децата не плачат на вратата, страдайки заради вашето отсъствие! Мислите за тях? Разбира се. Но понякога трябва да мислите и за себе си.

2. Спете повече

Спомняте ли си какво е това? Малките деца могат да се будят на всеки час и дори по-често и само хормоналната поддръжка помага на много майки да се крепят. Но лишаването от сън отлага във времето последствията от това. Така че, веднага след като детето потъне в сладък сън, не забравяйте, че и вие трябва да спите. 

3. Вземете си вана

Или ако не обичате, намерете друг начин за уединение и релаксация. Децата може да оставите на татко, баба, бавачката – на който искате. 

4. Правете повече секс

Коментарът тук е излишен.

5. Уговорете си срещи

Не, не планирана вечеря в ресторант, а безцелна разходка по алеята, както преди, с чаша кафе или с нещо по-интересно, с обсъждане... не , не на децата, а на плановете за бъдещето и всичко, което ви хрумне.

6. Яжте като възрастен

Не с бебешки хапки, а в нормална чиния, с прибори за хранене, красиво сервирана храна, която обичате. Това също е част от любовта към себе си!

7. Бъдете търпеливи

Всеки път, когато почувствате, че ще експлодирате – бройте до 10, поемете си дълбоко въздух, скачайте, пляскайте с ръце - но не крещете. От това няма никакъв смисъл, накрая всички ще плачат и ще молят за прошка.

8. По-малко посягайте към телефона си

И към компютъра! Повечето от хората напразно губят времето си с тях. Децата, които играят сами, докато мама се забавлява в социалните мрежи - се справят добре, но да общувате с тях е много по-важно, отколкото с вашите виртуални приятели.

9. Не отказвайте помощ

Вие няма да станете по-лоша майка, ако наемете бавачка или изпратите детето си в градина. И не е нужно да се обвинявате - децата имат нужда от майка, която е доволна от живота си, а не от уморено и озлобено чудовище.

10. Не забравяйте хубавото

Не е ясно, какво ще ви донесе следващата година. Запомнете всички хубави неща, които са се случили през тази, оценете сегашното положение, отново целунете близките си и погледнете към бъдещето с увереност! Включително с увереност в дългия и здрав сън, в почивката и постепенно ще успеете да си върнете отново себе си.