На 23 април 2017 година отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Празникът е учреден от ЮНЕСКО.

Датата 23 април не е избрана случайно. На тази дата през 1616 година са починали Шекспир, Инка Гарсиласо де ла Вега и Сервантес. На 23 април са се родили или починали и много други писатели, които са оставили незаличима следва в световната литература: Владимир Набоков, Мануел Валехо, Морис Дрщон, Жозеп Пла и Халдоур Лакснес.

На този ден отдаваме почит на книгите и техните автори, а основната цел е да възродим любовта към четенето и литературата.

Ето защо Dama.bg ти представя 7-те най-въздействащи женски героини в световната литература, от които се учим на съвременен феминизъм, несломима воля, железен характер и истинска любов.

Елизабет Бенет – „Гордост и предразсъдъци“

Гордата Лизи, която доказа, че първото впечатление не винаги се оказва правилно. Героинята ни учи как да останем верни на себе си, дори когато цялото общество е срещу нас.

Джоузефин Марч – „Малки жени“

Романът е написан през 1868 година, но темите, които са засегнати в него, звучат актуални и днес. Джо е любимата ни героиня във вечния роман, защото доказва, че порядките, на които ни учи обществото, не винаги трябва да се спазват.

Лисбет Саландер – „Милениум“

Тя е провокативна, необикновена и дори малко откачена. Лисбет се превърна в един от най-интригуващите женски образи в литературата.

Хърмаяни Грейнджър – „Хари Потър“

Хърмаяни не е само чудо в академичните среди. Еволюцията на героинята я превръща от леко досадно 11-годишно всезнаещо хлапе, в уверена, лоялна и смела героиня.

Естер Прин – „Алената буква“

Някои критици твърдят, че Естер е най-въздействащата героиня в световната литература до ден днешен.

Катнис Евърдийн – „Игрите на глада“

Несломим дух, борбеност и непримирение – Катнис съчетава едни от най-силните женски черти. Тя е истинско вдъхновение – обикновеното момиче, което повежда народа към революция.

Аря Старк – „Песен за огън и лед“

Тя е един от главните образи в поредицата известната поредица. Аря е безстрашна, последователна и вярна на семейството си.